Новини

„Веселите Владигерови“

– поколения „Владигеровска“ музикална традиция

на сцената на „Софийски музикални седмици“

На 29 май в зала БИАД от 19,00ч. в центъра на София – Трио Владигерови имат честта и удоволствието да представят в рамките на тазгодишното издание на престижния фестивал „Софийски музикални седмици“ своя нов съвместен албум посветен на четири поколения „Владигеровска“ музикална традиция“.

Концертът е под надслов „Веселите Владигерови“ и предвещава много усмивки, добро настроение и прекрасна музикални джазови емоция. Заповядайте на премиерата на 29.05.23г, вечерта в зала “ БИАД“ Ще се забавлява с Владигерови заедно, това е гарантирано!!!

Тримата Владигерови Екатерина – пиано, Константин – пиано, кларинет, Александър – тромпет, флюгелхорн са родени в София в дома на Александър П. Владигеров (1933-1993) и на Величка Чобанова – Владигерова. Първите си стъпки в музиката правят под въздействието на артистичния дух в дома Владигерови. Заедно създават трио Владигерови, заради огромната радост да музицират в духа на своя именит предшественик. Проектите на триото представят музикалната традиция на фамилия Владигерови в нейното развитие през три поколения. Към огромното и неоценимо като художествена стойност музикално наследство тримата се отнасят с дълбока почит. Съхраняването на неговата автентичност има водещо значение в разработването на всяка нова музикална идея.

Дамата от триото Екатерина Владигерова се дипломира в ДМА „П. Владигеров“ в София и в Университет за музика и сценични изкуства във Виена със специалностите пиано, хорово дирижиране и камерна музика. Изпълнител е на многобройни солови концерти и камерно- музикални проекти. Близнаците Владигерови са възпитаници на джазовия департамент към Консерваторията в град Виена . През последните десет години братя Владигерови издават пет албума със собствени композиции: „Влюбеният скитник“ (2007г.), “ (Wanderer In Love) , „За големите и малки неща“ (2011г.), (For The Greatest And The Little Things),“ Мечтаейки за мечтите“ (2014 г.) (Dreaming Of Dreams), „Посветени звуци“ (2014г.) и (Dedicated Sounds) и „The Rag Waltz Time“ (2017г.) в който с виртуозна лекота и богата фантазия заявяват своята индивидуалност и своеобразен композиторски почерк. Актуалният албум „Magie“ (2022г.) издават съвместно с един от най – реномирания световен лейбъл Aparté / Little Tribeca ), инспириран от поезията на Райнер Мария Рилке.

Концертните изпълнения на Трио Владигерови са жива ретроспекция на музика, създадена в продължение на 120 години от три различни поколения, черпили опит и вдъхновение от богатството на българския фолклор.

Билети в електронната мрежа или на https://epaygo.bg/8273857261

ТРИЪГЪЛНИКЪТ МИНЕСОТА-БРАЗИЛИЯ-БАЛКАНИТЕ

Ансамбъл Балканикус от Минеаполис, щата Минесота, е в състав Николай Коларов (виолончело), Джил Доу (пиано), Патрик О‘Кийф (кларинет) и Фернандо Меза (ударни), и ще представи на 30 май в Камерна зала „България“ програма от световни и български премиери на произведения от американски и балкански композитори. Творбите са от Карл Шимел и Патрик О‘Кийф (САЩ), Дориан Чене (Албания) и Васил Казанджиев.  Ансамбълът води началото си от 2003 година, когато д-р Николай Коларов започва серия концерти от балканска камерна музика, които да представят тази непозната на американската публика страна от регионалните култури. Патрик участва още от първия концерт, а Джил и Фернандо са в състава през последното десетилетие. Преди десет години „Балканикус“ прераства в Институт за Балканско изкуство, култура и история (BIBACH), който организира освен камерните концерти и фолклорни фестивали, лекции и изложби. Това е първо гостуване на ансамбъла в България.

Точно месец по-късно е концертът на ансамбъла „Камерата Балканика  на 30 юни в Камерна залаБългарияпод наслов Ритмите на Бразилия и Балканите, в който сръбските музикантки и носители на този лейбъл Милица Йовановичфлейта и Йованка Янкович Вишекрунапиано са на сцената с нашите Евгени Ноев – цигулка, Цветан Лазаров – контрабас, в програма от произведения на Вила Лобос, Жоаким Каладо, Боки Милошевич, Марко Тайчевич, Патапио Силва и др.

  СВЕТОВНИ ПРЕМИЕРИ НА ДВЕ  КАМЕРНИ ОПЕРИ

ОТ АЛБЕНА ВРАЧАНСКА

В историята на българската професионална музика има една радиоопера„Вашето присъствие“ от Александър Райчев по текст на Власимир Башев от 1969 г. Днес „Синьото пиано“ е в същия жанр по сценарий и мизансцен на Матиас Теодор Фогт в Първо студио на БНР на 3 май от 19 ч. Две еврейски пианистки стават жертви на Сталин и Хитлер – едната френско-руска пианистка попада в ГУЛАГ в Сибир, другата концентрационния лагер в Терезиенщат поради произхода си. Какво знаем от спомените им за тяхната съдба? Използвани са и текстове от Закона за немската чест и немската кръв от 1935 г.; от Таен допълнителен протокол към Пакта „Рибентроп-Молотов“ от 1939 г.; от Акта за капитулация на Германия от 1945 г., от Фридрих Ницше, Марина Цветаева, Август Щрам, Алфред Маргул-Шпербер, Елзе Ласкер-Шюлер и др.

За другата си премиера – на 25 юни на Камерната сцена на Софийската опера и балет авторката казва: „Това е феерично-приказна опера за възрастни и деца, всеки ще намери нещо за себе си.“ ЦAРСТВОТО НА НОЩТА или Светът на сънищата – първата електроакустична фантастична интерактивна опера е със съавтор Мануела Бончева – саунд дизайн, продукция и електронна обработка, режисьор е Вера Петровадиригент Жорж Димитров, участват солисти и ансамбъл на Операта. Този иновативен жанр се радва на голям интерес в Западна Европа. Неограничените възможности на електронната музика и саунд дизайна дават поле за разгръщане на творческата фантазия на двете дами – пионерки в този жанр за България. Посветена е на 100 годишнината от рождението на Петър Ступел, сътворил една от най-популярните и най-обичани детски песни “Аз съм Сънчо”, за сънищата и реалността е и настоящата премиера.

  ДЕФИЛЕ НА ОРКЕСТРИТЕ

Идеята ни за преглед на оркестрите се развива отлично и набъбва. Ето, че си имаме вече интернационален Фестивален оркестър с първи концерт в залата на НМА под диригентството на Христо Павлов на 30 май с произведения на Александър Раскатов, Гия Канчели, Елгар, Венцислав Мицов. Посветен е на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, а солист ще бъде пианистката Анна Леви. „Камерата Орфика“ към НБУ под палката на Найден Тодоров ще участва в откриването на фестивала на 23 май със солисти Марио Хосен, Людмил Ангелов, Марта Потулска и Лиляна Кехайовастилен концерт с Моцартова музика. Софийски солисти са с традиционните два концерта  – на 28 май с диригент Пламен Джуров, Николай и Минчо Минчеви представят в зала „България“ цигулките на лауреата на Световния конкурс за лютиери Владимир Тилев, а на 21 юни във Военния клуб новият ръководител на ансамбъла Константин Добройков и виолончелистът Александър Димитров представят предизвикателни творби на Стравински-Уолфиш и Петерис Васкс. Тази година на 27 май мощно се присъединява Сливенският симфоничен оркестър по повод 90-тата си годишнина, под  диригентството на Владимир Кираджиев и със солисти лауреатите на Първия международен певчески конкурс на името на Камен Чанев. 70 години на Плевенската филхармония също ще бъде чествана в зала „България“ на 5 юни със забележителния формат „Гергов и синове“, който събира на една сцена именития ни диригент и тримата му сина като солисти. На 16 юни Симфониета Враца с диригент Христо Павлов и солисти Маргарита Илиева – пиано, Атанас Кръстев – виолончело, Вълчан Вълчанов – обой, Недялко Недялков – кавал за пореден път е с премиери на Георги Андреев, Асен Аврамов, Прокофиев, Лазар Николов. Следва на 23 юни Симфониета Шумен с диригент Калина Василева и солисти Емелина Горчева-Димова и Георги Черкин – пиано, Мирослав Димов – маримба, също е с премиера от солистката и творби от Веселин Стоянов и Рахманинов. Истински чудеса правят Русенската филхармония и нейния главен диригент Димитър Косев в мисията си да стимулират млади композитори да пишат за оркестъра – след огромния успех миналата година ни очаква още един енергизиращ концерт с цели 10 български премиери! А в края на фестивала на 28 юни е поредното гостуване на Павел Балев и Варненската филхармония, този път с фантастичната концертмайсторка на Виенската филхармония Албена Данаилова в програма с автори Големинов, Владигеров и Брукнер. Началото и края на фестивала са рамкирани от Софийската филхармония, и за това четете по-долу.

   ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ 

На 16 май 2023 г. (вторник) от 11.00 ч. по традиция в зала „България” ще бъде пресконференцията по повод 54-тия Международен фестивал „Софийски музикални седмици”. В присъствието на медии, съорганизатори и партньори на фестивала, сред изпълнители, композитори и диригенти, ще се представят над 400 участниците в над 100 прояви на музикалното изкуство.

Ще участват гости от Австрия, Великобритания, Дания, Германия, Италия, Израел, Канада, Китай, Люксембург, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Франция, Южна Корея, Япония.

Във фокус тази година ще отбележим: ансамбъл MYX’D; артист във фокус – Минчо Минчев; жанр във фокус – симфоничната музика; инструмент във фокус – перкусиите; държава с акцент тази година е Австрия; композитор във фокус е Асен Аврамов. По традиция ще има представяне на нови компактдискове и книги, посветени на музиката, световни премиери на произведения написани специално за фестивала.  Ще се проведат майсторски класове и семинари на именити български музиканти.

Ще прозвучат световни премиери на творби от: Ангел Заберски-син, Асен Аврамов, Атанас Атанасов, Албена Врачанска, Цветан Добрев, Васил Казанджиев, Велислав Заимов, Венцислав Мицов, Ивелин Димитров и редица други композитори. На фестивала ще има оперни премиери на Софийска опера и балет, Държавна опера – Стара Загора, МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново, както и радиоопера в БНР.

За четвърта година продължава идеята за „Преглед на българските оркестри“ и за първи път фестивалът има свой Международен оркестър. Тази година в оркестровата програма ще участват: Плевенска филхармония, Варненска филхармония, Русенска филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Оркестър „Генезис“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите от Враца и Шумен и съорганизатор Софийска филхармония.

На софийска сцена ще се отбележат редица музикални годишнини, като само част от тях са: 190 г. Йоханес Брамс, 150 г. Сергей Рахманинов и Фьодор Шаляпин, 125 г. Джордж Гершуин, 100 г. Добрин Петков, Михаил Милков, Петър Ступел и много други.

Още информация и подробности за пълната програма и участниците, премиери на нови дискове и книги, научни конференции и майсторски класове, ще получите на пресконференцията на 16 май 2023г. от 11.00 часа.

Очакваме Ви.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г.

Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата.