Новини

пресконференция

По традиция в зала „България“ ще се проведе пресконференцията по тазгодишния 55-ти Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

Дни преди голямото откриване на фестивала, на пресконференция отново ще се съберат доказали се изявени музикални дейци на страната, начело с проф. Пламен Джуров – доайен на фестивала и проф. Момчил Георгиев – директор и двигател на събитието, в компанията на местни и държавни представители на институции, партньори, медии, културни журналисти и редица изтъкнати музиканти.
Тази година фестивала ще се представят почти 500 участниците в над 80 прояви на музикалното изкуство от 17 държави, като Австрия, Белгия, Германия, Италия, Испания, Израел, Китай, Люксембург, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Украйна, Швейцария, Южна Корея, Япония и България.

По традиция ще има представяне на нови компактдискове и книги, посветени на музиката. Ще се проведат майсторски класове и семинари на именити български музиканти. Ще прозвучат световни и български премиери на творби и ще се отбележат редица годишнини. Тази година мотото на фестивала е „Юбилеи и годишнини“, а композиторите във фокус са маестро Васил Казанджиев и Панчо Владигеров.

За пета година продължава идеята за „Преглед на българските оркестри“.

Още информация и подробности за пълната програма и участниците, акцентите, премиери на нови дискове и книги, научни конференции и майсторски класове, ще получите на пресконференцията на 20 май от 11,00ч.

Очакваме Ви.