Новини

РЕФЛЕКСИИ: Предизвикателствата на „Софийски музикални седмици“ 2022

Фестивалът “Софийски музикални седмици” в неговото 53-то издание (23 май – 2 юли) тази година предложи огромно количество концерти – с най-различни характер и жанрове. Не бяха малко дните, в които концертите бяха по 3, че и по 4, което обричаше много от тях на недостатъчно посещение. Дълга тема за коментар, но най-вече предизвикваща разговор за баланса в програмата на един фестивал, особено за този с толкова дългогодишна традиция.

Тук си позволяваме да повече ТУК->>> 

Плевенската филхармония гостува на Софийски музикални седмици

…  повече ТУК->>> 

…  повече ТУК->>> 

Клавирно дуо „Атмосфери“ гостува в „Предаване без име“

В разгара на лятото, на прага на заслужената и дългоочаквана ваканция, в студиото на „Предаване без име“ посрещаме не един, а цели двама специални гости, при това, както се казва, „в комплект“. Това са очарователните и талантливи възпитанички на проф. Борислава Танева – Александра Дичева и Мила Михова, обединени под името клавирно дуо „Атмосфери“.

Срещата с тях е като глътка чист кислород повече ТУК->>> 

ЗА МАЛЕР И ДРУГИ ИЗНЕНАДИ

Разговор с диригента Диан Чобанов, музикален директор на Пловдивската опера.

Диан Чобанов завършва ДМА „Панчо Владигеров“(1995 г.) при проф. В. Казанджиев и Университета за музика и сценични изкуства във Виена (2001 г). От 2003 до 2010 г. е постоянен диригент на Камерния оркестър Шьонбрун, Виена; 2004–2010 г. е щатен диригент на Софийската филхармония; 2007–2013 г. – главен диригент на Държавна опера Стара Загора; 2009–2014 г. – постоянен диригент в Хърватската национална опера в Загреб; от 2012 г. е главен диригент на Хърватския камерен оркестър, Загреб.
Дирижира с голям успех концерти и оперни представления във Виена, Будапеща, Верона, Франкфурт, Амстердам, Прага, Загреб, Риека, в САЩ, Бразилия и др. Маестро Чобанов е дирижирал Радио-симфоничния оркестър Виена, оркестъра на „Арена ди Верона“; Фестивалния оркестър Будапеща, Дохнани оркестър, Будапеща и др.

Наскоро той дирижира Симфония №4 от Густав Малер в рамките на „Софийски музикални седмици“.

Вашият музикален драматург Драгомир Йосифов прави доста обстоен и дълбок анализ на Симфония №4 от Густав Малер. Каква е вашата интерпретация?

Това беше симфонията, която можеше да се изпълни в условията на пандемия, защото има камерна обработка. Ние направихме първото изпълнение през ноември 2021 г.

Има три камерни преработки на Симфония №4. Вие на коя се спряхте?

На съвременния диригент и композитор Симон Клаус. Започвам оттам, че думата „хумореска“ е повече ТУК->>> 

Диригентът Дамиано Джурана: „Музиката надделява над всичко по най-тихия начин“

Интервю на Юра Трошанова с маестро Дамиано Джурана, 01.07.2022г.

 

Чуйте повече в интервюто на Юра Трошанова с маестро Дамиано Джурана в превод на Борислава Лазарова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

След повече от месец, наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и пълни зали в София, 53-тият МФ „Софийски музикални седмици“ завърши с концерт на Световния младежки камерен оркестър. На 2 юли в зала „България“ оркестърът излезе на сцената заедно със своя създател маестро Дамиано Джурана и със солист изключителният българският цигулар Светлин Русев. А преди концерта в столицата, музикантите свириха и в Бургас /на 30 юни/, гостувайки за първи път в България. Програмата, съставена предимно от музика на италиански композитори, включваше Верди и Паганини, редом с Бизе/Сарасате. Избраните творби за цигулка и струнен оркестър бяха три композиции на Николо Паганини: Вариации върху арията „Di tanti palpiti’“ …  повече ТУК->>> 

СПИСАНИЕ

„МУЗИКАЛНИ ХОРИЗОНТИ”

Брой 5 / 2022 г.

... свали от ТУК->>> 

Световният младежки камерен оркестър с маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев закрива „Софийски музикални седмици“

Повече от месец – наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и пълни зали в София. 53-тият МФ „Софийски музикални седмици“ ще завърши с впечатляващ концерт под диригентската палка на маестро Дамиано Джурана, солист Светлин Русев и Световния младежки камерен оркестър, научи ДУМА от Борислава Лазарова. Музиката е подбрана предимно от италиански композитори – Дж. Верди, Н. Паганини и Бизе/Сарасате. На 2 юли оркестърът ще закрие МФ „Софийски музикални седмици“ от 19 ч. в зала „България“.
Ще имаме удоволствието и възможността да чуем камерния състав от талантливи млади музиканти, заедно със световноизвестния маестро на цигулката Светлин Русев, който притежава широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове. Паметни са и неговите изпълнения на творби от български и славянски композитори.
Името на Дамиано Джурана се свързва със Световния младежки оркестър – WYO, който той създава през 2001 г. В основата му е залегнала новаторската идея на маестро Джурана да твори музика, съчетавана с отдаденост към изкуството и социалните каузи, прилагайки своя голям преподавателски и артистичен опит.

Оркестърът е съставен от най-добрите студенти от консерватории …  повече ТУК->>>

Зрелищен концерт със Световен младежки оркестър, маестро Дамиано Джурана и виртуозът Светлин Русев

 

Тържествено закриване на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ на 2 юли от 19.00 часа в зала „България“

Повече от месец наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и пълни зали в София. 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ е към края на своя сезон и ще завърши със зрелищен концерт под диригентската палка на маестро Дамиано Джурана, солист Светлин Русев и Световният младежки камерен оркестър.

Бургас е първият град, в който ще изнесат …  повече ТУК->>> 

Световен младежки камерен оркестър с маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев

Повече от месец наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и пълни зали в София. 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ е към края на своя сезон и ще завърши със зрелищен концерт под диригентската палка на маестро Дамиано Джурана, солист Светлин Русев и Световният младежки камерен оркестър. Бургас е първият град, в който ще изнесат един от двата планирани концерти в България. Музика от  …  повече ТУК->>> 

Световният младежки камерен оркестър със солист Светлин Русев закрива „Софийски музикални седмици“

Световният младежки камерен оркестър със солист Светлин Русев закрива „Софийски музикални седмици„. …  повече ТУК->>> 

Световният младежки камерен оркестър със солист Светлин Русев закрива „Софийски музикални седмици“

Световният младежки камерен оркестър с диригент Дамиано Джурана и солист Светлин Русев гостува на сцената на зала „България“ на 2 юли. С това събитие тържествено закриват 53-ите „Софийски музикални седмици“, съобщават от екипа на международния фестивал.

Бургас е първият град, в който музикантите повече ТУК->>> 

Надежда Цанова и акад. Васил Казанджиев за първия камерен балет „Надежда за балет“

На 30 юни от 20 ч. в Националната художествена галерия- Квадрат 500

 

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Надежда Цанова и акад. Васил Казанджиев, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Едно от специалните събития на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ през този сезон е заглавието „Надежда за балет”. Премиерата на първия камерен балет на академик Васил Казанджиев ще се състои на 30 юни от 20 ч. в Националната художествена …  повече ТУК->>> 

Световният младежки камерен оркестър закрива „Софийски музикални седмици“ на 2 юли

Повече от месец наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и пълни зали в София. 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ е към края на своя сезон и ще завърши със зрелищен концерт под диригентската палка на маестро Дамиано Джурана, солист Светлин Русев и Световният младежки камерен оркестър.

Бургас е първият  …  повече ТУК->>> 

Световен младежки камерен оркестър с маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев

Повече от месец наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и пълни зали в София. 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ е към края на своя сезон и ще завърши със зрелищен концерт под диригентската палка на маестро Дамиано Джурана, солист Светлин Русев и Световният младежки камерен оркестър.

Бургас е първият град, в който ще изнеса …  повече ТУК->>>

Световен младежки камерен оркестър с маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев на сцената на зала „България” 2

Повече от месец наситен с класическа музика, разнообразни изпълнители и пълни зали в София. 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ е към края на своя сезон и ще завърши със зрелищен концерт под диригентската палка на маестро Дамиано Джурана, солист Светлин Русев и Световният младежки камерен оркестър, съобщиха от организаторите. Бургас е първият град …  повече ТУК->>> 

СВЕТОВНИЯТ МЛАДЕЖКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР WORLD YOUTH CHAMBER ORCHESTRA (WYCO) ПРИСТИГА …

World Youth Chamber Orchestra и Светлин Русев закриват МФ „Софийски музикални седмици“

Световният юношески камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) идва за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Диригент е маестро Дамиано Джурана.

Бургас е първият град, където ще изнесат първия концерт.  Музика …  повече ТУК->>> 

World Youth Chamber Orchestra и Светлин Русев закриват МФ „Софийски музикални седмици“

Международен проект с открити репетиции и мастер клас със Светлин Русев

 

Световният младежки камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) пристига за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Диригент е маестро Дамиано Джурана.

Бургас е първият град, където повече ТУК->>> 

Бутикови концерти до края на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“

В последните дни на фестивалната програма, камерната музика ще продължи да очарова своята публика с подбрани изпълнители и романтични творби.

Всеки един от предстоящите концерти е специален, различен и изпълнен с емоционален заряд, и на всеки един ще прозвучат българско произведение и премиери творби от талантливи и доказали се изпълнители. …  повече ТУК->>> 

Камерни и бутикови концерти ще има до края на 53-ите „Софийски музикални седмици“

Камерната музика ще продължи да очарова своята публика с подбрани изпълнители и романтични творби в последните дни от фестивалната програма на 53-ите „Софийски музикални седмици“, съобщават от екипа на международния фестивал.

По думите им всеки един от предстоящите концерти повече ТУК->>> 

„Надежда за балет“ и неговото място на сцената

 

В Националната художествена галерия, като част от програмата на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, на 30 юни ще се проведе световна премиера на концерт-спектакъл „Надежда за балет“ по музика на академик Васил Казанджиев.

Вдъхновител на проекта е повече ТУК->>> 

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

 

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита „Жар птица“ от Стравински и Концерт за цигулка и оркестър от Брамс със солист Зорница Иларионова повече ТУК->>> 

Днес: Плевенската филхармония с Йордан Камджалов ще участва в МФ „Софийски музикални седмици“

На 29-ти юни, сряда, Плевенската филхармония ще представи програма Брамс и Стравински в раздел „Преглед на българските оркестри“ на 53-тият Международен фестивал „Софийски музикални седмици“. На концертният подиум в Зала „България“ на чело на оркестъра ще застане маестро Йордан Камджалов и приказната цигуларка Зорница Иларионова.

Концертната програма включва …  повече ТУК->>> 

Музикална покана – да послушаме Брамс и Стравински

Предаване: Денят започва с Георги Любенов, 19.06.2022

Покана за концерт от диригента Йордан Камджалов и цигуларката Зорница Иларионова заедно с Плевенската филхармония на 29 юни в зала „България“, програмата включва цигулков концерт на Брамс и сюитата „Жар птица“ на Стравински. За предстоящия концерт разказват двамата музиканти в „Денят започва с Георги Любенов“.  … повече ТУК->>> 

НА 29-ТИ ЮНИ, СРЯДА, ПЛЕВЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ ЩЕ ПРЕДСТАВИ ПРОГРАМА БРАМС …

Плевенската филхармония с Йордан Камджалов ще участва в МФ „Софийски музикални седмици“

На 29-ти юни, сряда, Плевенската филхармония ще показа стратегия Брамс и Стравински в раздел „Преглед на българските оркестри“ на 53-тият Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.
На концертният подиум в Зала „България“ на чело на оркестъра ще застане маестро Йордан Камджалов и приказната цигуларка Зорница Иларионова.
Концертната стратегия включва цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюита „Жар птица“-1919 от Игор Стравински … 
повече ТУК->>> 

Плевенската филхармония с маестро Камджалов гостува на „Софийски музикални седмици“

Събитието е на 29-и юни в Зала „България“

 

Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще участва в престижния международен фестивал „Софийски музикални седмици“. На 29-и юни солист в концертната вечер ще бъде талантливата Зорница Иларионова – цигулка.

„Тя е част от националното културно богатство“, каза за нея маестро Камджалов.

В програма са включени цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „Жар птица“ от Игор Стравински. 

По традиция концертът се очаква да повече ТУК->>> 

Плевенската филхармония гостува на „Софийски музикални седмици“ с маестро Йордан Камджалов

 

Събитието е на 29-ти юни /сряда/, от 19 часа в Зала „България“

На 29-ти юни /сряда/, от 19 часа, Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще участва в престижния международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

Солист в концертната вечер ще бъде талантливата Зорница Иларионова – цигулка. …  повече ТУК->>> 

Йордан Камджалов с Плевенската филхармония гостува на „Софийски музикални седмици“

Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще участва 53-те „Софийски музикални седмици“. Солист в концертната вечер ще бъде цигуларката Зорница Иларионова, съобщавато от екипа на международния фестивал.

Събитието е на 29 юни в зала „България”.

В програмата са включени цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „Жар птица” от Игор Стравински. 

„На пръв поглед, Брамс повече ТУК->>> 

„Пътешествие с лодка“: Пианистката Анжела Тошева представя творби на Дебюси, Равел, Барток, Лист и Големинов на 30 юни

На 30 юни от 19 ч. в Камерна зала „България“ пианистката Анжела Тошева ще представи на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ най-новата си концептуална програма.

Съставена е от произведения на любими за изпълнителката композитори – Клод Дебюси, Морис Равел, Бела Барток, Ференц Лист и, както самата тя посочва, „отразява непредсказуемостта на живота ни през изминалите две години“. Неколкократното отлагане на представянето й от своя страна допринася за окончателното оформяне на предварителния замисъл. 

Клавирният рецитал …  повече ТУК->>> 

Плевенската филхармония ще гостува на „Софийски музикални седмици” под диригентството на маестро Йордан Камджалов

На 29 юни /сряда/, от 19 часа, Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще участва в престижния международен фестивал „Софийски музикални седмици”. Солист в концертната вечер ще бъде талантливата Зорница Иларионова – цигулка.

В интригуващата програма са включени цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „Жар птица” от Игор Стравински. По традиция концертът се очаква да се превърне в събитие за сезона и да привлече многобройна публика от почитатели в храма на музиката Зала „България”.

Ето какво споделя маестро Йордан Камджалов за …  повече ТУК->>> 

Плевенската филхармония ще гостува на 53. МФ „Софийски музикални седмици”

На 29-ти юни /сряда/, от 19 часа, Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще участва в престижния международен фестивал „Софийски музикални седмици”. Солист в концертната вечер ще бъде талантливата Зорница Иларионова – цигулка.

В интригуващата програма са включени цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „Жар птица” от Игор Стравински. По традиция концертът се очаква да се превърне в събитие за сезона и да привлече многобройна публика от почитатели в храма на музиката Зала „България”.

Ето какво споделя маестро Йордан Камджалов за концертната …  повече ТУК->>>

Плевенската филхармония ще гостува на 53. МФ „Софийски музикални седмици” под диригентството на маестро Йордан Камджалов

 

На 29-ти юни /сряда/, от 19 часа, Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще участва в престижния международен фестивал „Софийски музикални седмици”. Солист в концертната вечер ще бъде талантливата Зорница Иларионова – цигулка. В интригуващата програма са включени цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „Жар птица” от Игор Стравински. По традиция концертът се очаква да се превърне в събитие за сезона и да привлече многобройна публика от почитатели в храма на музиката Зала „България”. Ето какво споделя маестро Йордан Камджалов …  повече ТУК->>> 

Бизнес и технологии

Плевенската филхармония ще гостува на 53 МФ „Софийски музикални седмици”

На 29-ти юни /сряда/, от 19 часа, Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще участва в престижния международен фестивал „Софийски музикални седмици”. Солист в концертната вечер ще бъде талантливата Зорница Иларионова – цигулка.

В интригуващата програма са включени цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „Жар птица” от Игор Стравински. По традиция концертът се очаква да се превърне в събитие за сезона и да привлече многобройна публика от почитатели в храма на музиката Зала „България”.

Ето какво споделя маестро Йордан Камджалов за концертната програма:

„На пръв поглед Брамс и Стравински са несъвместими. Единият е повече ТУК->>> 

Пианистката Анжела Тошева представя най-новата си концептуална програма на „Софийски музикални седмици“

 

Събитието е на 30 юни в камерната зала „България“

Пианистката Анжела Тошева представя най-новата си концептуална програма на „Софийски музикални седмици“, съобщават от екипа на международния фестивал. Събитието е на 30 юни в камерната зала „България“.

Ще звучат произведения на любими за изпълнителката композитори – Клод Дебюси, Морис Равел, Бела Барток, Ференц Лист и, както самата тя посочва, „отразява непредсказуемостта на живота ни през изминалите две години“.

Неколкократното отлагане на представянето й от своя страна допринася за окончателното оформяне на предварителния замисъл.

Клавирният рецитал „Пътешествие с лодка“ е посветен на …  повече ТУК->>> 

Пианистката Анжела Тошева представя най-новата си концептуална програма на „Софийски музикални седмици“

Пианистката Анжела Тошева представя най-новата си концептуална програма на „Софийски музикални седмици“, съобщават от екипа на международния фестивал. Събитието е на 30 юни в камерната зала „България“.

Ще звучат произведения на любими за изпълнителката композитори – Клод Дебюси, Морис Равел, Бела Барток, Ференц Лист и, както самата тя посочва, „отразява непредсказуемостта на живота ни през изминалите две години“. Неколкократното отлагане на представянето й от своя страна допринася за окончателното оформяне на предварителния замисъл.

Клавирният рецитал „Пътешествие с лодка“ е посветен на повече ТУК->>> 

artSofia

DREAMLOVER – Авторски концерт на Албена Врачанска

DREAMLOVER е концептуален албум, който обединява важна част от произведенията на Албена Врачанска за баритон саксофон, алт саксофон соло и камерна музика, който ще се представи на сцената на 53-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

През 2006 – 2007 г. започва създаването на каталога за саксофони повече ТУК->>> 

Проф. Албена Кехлибарева приближава „Отдалечени галактики“ във вокален рецитал

„Отдалечени галактики“ е наречен вокалният рецитал на проф. Албена Кехлибарева, който ще се състои в музея „Земята и хората“ на 27 юни. Събитието е част от 53-ите „Софийски музикални седмици“ (СМС), съобщават от екипа на международния фестивал.

Кехлибарева е мецосопрано, свири на пиано и орган. Програмата й включва световни и български премиерни творби. Сред авторите, които ще бъдат представени, са Роберт Франц, Александър Йосифов, Димитър Христов, Велислав Заимов, Хуго Волф, Ценко Минкин и др. 

„Богато е творчеството и професионалната реализация на проф. Албена Келибарева, която има повече от повече ТУК->>> 

Концертен вариант на „Моята прекрасна лейди“ ще звучи на „Софийски музикални седмици“

Концертен вариант на популярния мюзикъл „Моята прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу ще звучи на „Софийски музикални седмици“, съобщават от екипа на международния фестивал.

Изпълнителите са „Пилекадон„, е духов квинтет с над 25-годишна история. Събитието е на 28 юни в камерната зала „България“, заедно артистите на Националния музикален театър – сопраното Еделина Кънева и тенорът Марчо Апостолов. 

Адаптацията за квинтет и солисти е повече ТУК->>> 

Албена Кехлибарева ще покаже музикалния си талант на 27 юни

На 27 юни в Националния музей „Земята и хората“ можете видите концерта „Отдалечени галактики“ – вокален рецитал на Албена Кехлибарева с участието на Христофор Стоянов – live electronics. В програмата: Роберт Франц, Фани Менделсон-Хенсел, Шуман, Волф, Сибелиус, Селим Палмгрен, Юлия Ценова, Кая Саариахо, Цветан Добрев, Александър Йосифов, Велислав Заимов, Красимир Тасков, Ценко Минкин повече ТУК->>> 

Поглед към съвремието чрез творбите на музикални авторитети в концерт на Русенска филхармония по инициатива на диригента Димитър Косев

 

В „Ново поколение“ довечера ще чуем творби на Ангел Заберски, Румен Бояджиев, Георги Андреев, Васил Бележков, Георги Стрезов, Минко Ламбов, две са световните премиери

В първи концерт – витрина на съвременната българска класическа музика, днес в зала „България“ ще чуем в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Русе под диригентството на Димитър Косев творби от Ангел Заберски, Румен Бояджиев, Георги Андреев, Васил Бележков, Георги Стрезов, Минко Ламбов. Първо по рода си, това събитие, озаглавено „Ново поколение“, е инициирано от младия диригент Димитър Косев. „В един концерт не са събирани така автори на нови български произведения. Не бе идеята да съм първи, а дойде моментът да се съберем. Такава ретроспекция …  повече ТУК->>> 

Мария Жоао Пиреш пред Classic FM: „Живеем в диктатурата на властите, а не в диктатурата на авторитетите“

„Липсата на визия е съвременната драма“, смята португалската пианистка, която дебютира със Софийската филхармония

 

Скромна, одухотворена земна, мъдра- такава е Мария Жоао Пиреш отблизо. 77-годишната португалска пианистка дебютира на българска сцена със Софийската филхармония под бурните овации на публиката в препълнената зала „България“ в неделя вечерта /19 юни/. „Обожавам да работя с този оркестър и това колко естествени и отворени…  повече ТУК->>> 

“Cloathed in musicke”: рецитал на Калина Томова – сопран, Явор Генов – лютня

Един необичаен концерт (на ренесансов английски език) ще прозвучи в рамките на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Програмата е премиерна за България и ще се реализира от Калина Томова – сопран, и Явор Генов – лютня, на концерта им на 26 юни (неделя) от 19 ч. в Българския културен център в София (ул. „Веслец“ 13). Английски песни от началото на XVII век по стихове на поета и композитор Томас Кемпиън предлагат двамата млади изпълнители, като по време на концерта публиката ще има шанс да сравни музикалните версии на едни и същи стихове на Кемпиън с тези на други негови съвременници. Текстове на песните на български език са в превод на Ивон Фостър и ще бъдат раздадени на публиката.
Сред авторите, с които столичната публика ще може да …  повече ТУК->>> 

“Cloathed in musicke” рецитал на Калина Томова – сопран, Явор Генов – лютня

53-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“
“Cloathed in musicke” рецитал на Калина Томова – сопран, Явор Генов – лютня
________________________________________________________
26 юни 19.00 ч. Български културен център
С финансовата подкрепа на МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА,
СТОЛИЧНА ОБЩИНА, СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА
ПРОГРАМА
Филип Росетър (1568 – 1623)

Цигуларят Светлин Русев ще свири с World Youth Chamber Orchestra в Бургас

Световно известният цигулар Светлин Русев ще свири с „World Youth Chamber Orchestra“ в Бургас. Концертът е на 30-ти юни от 20.00 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом на НХК. Оркестърът ще изнесе само два концерта у нас – единият в Бургас, а вторият е на 2-ри юли в София, с който ще бъде закрит столичния фестивал „Софийски музикални седмици“.

Оркестърът ще репетира при отворени врати в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас от 27 юни.

Програмата на WYO с диригент Маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев включва – Н. Паганини – „I palpiti“ за цигулка и  повече ТУК->>> 

 Мартина Табакова с Клавирен рецитал на 25 юни

На 25-и юни 2022 г. музикантът Мартина Табакова ще представи Клавирен рецитал, който е част от програмата на 53-то издание на фестивала Софийски музикални седмици. Концертът ще се проведе от 12 ч. в Камерна зала „България“.

Пианистката разказа повече ТУК->>> 

Александра Иванова преди участието си в „Софийски музикални седмици“

Две премиери в концерта на пианистката на 26 юни

Ако разгледате концертните ѝ програми, непременно ще ви направят впечатление две неща – множеството премиери и неизменното присъствие на произведения от съвременни автори – български, а през последните години и чуждестранни. Александра Иванова споделя, че дължи интереса към родната композиторска школа на своя преподавател по пиано – проф. Йовчо Крушев, който съветвал своите студенти постоянно да разширяват репертоара си от български произведения. Младата пианистка повече ТУК->>> 

Бизнес и технологии

„Отдалечени галактики“ – вокален рецитал на Албена Кехлибарева Музей „Земята и хората”

„Отдалечени галактики“ – вокален рецитал на Албена Кехлибарева
Музей „Земята и хората” – 27 юни (понеделник ) от 19:00 ч.

Тази година на сцената на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ ще се проведе един специален концерт на проф. Албена Кехлибарева – мецосопран, пиано, орган. Програмата на изпълнителката е изключително богата и наситена със световни и български премиерни творби. Само част от авторите, които ще бъдат представени същата вечер са Роберт Франц; Александър Йосифов ; Димитър Христов ; Велислав Заимов; Хуго Волф; Ценко Минкин и др.

Богато е творчеството и професионалната реализация на проф. Албена Келибарева, която има повече от 35-годишна успешна дейност като кантатно-ораториална и камерна певица. Творческият й път е нетрадиционен и повече ТУК->>> 

Софийски музикални седмици

Предаване: 100% будни, 24.06.2022

Нашият репортер Харитина Агопян ни среща Александра Иванова – солов пианист и корепетитор на балета в Софийската опера и балет. Вижте  … повече ТУК->>> 

Албена Врачанска ще има авторски концерт с „няколко изненади“

Албена Врачанска ще има авторски концерт с „няколко изненади“ утре вечер в камерната зала „България“. Събитието е част от програмата на 53-ите „Софийски музикални седмици“ (СМС), съобщават от екипа на международния фестивал.

На сцената ще бъдат Синтия Кнох – сопран, Жоан Марти-Фраскиер – баритон саксофон, Албена Врачанска – пиано, и Борислава Танева – пиано. 

Dreamlover е концептуален албум, който повече ТУК->>> 

Обучителна конференция по мениджмънт на музикални конкурси ще се състои на 24 юни

Обучителна конференция по мениджмънт на музикални конкурси ще се състои на 24 юни в Националната музикална академия. Събитието е част от съпътстващата програма на 53-ите „Софийски музикални седмици“, съобщават от екипа на международния фестивал.

Проявата е под патронажа на българския президент и част повече ТУК->>> 

 

Мартина Табакова за любовта ѝ с Коцето Калки: Музиката преплете съдбите ни

ВДнес имаме удоволствието да си поговорим с една забележителна дама – Мартина Табакова! Тя е музикант, пианото е нейната стихия, любовта е най-силното ѝ вдъхновение и вече цели 14 години споделя живота си с Коцето Калки, а синът им Теодор, който е наследил любовта им към сцената, постига успех след успех. Днес Мартина ни кани на предстоящия ѝ клавирен рецитал, част от фестивала „Софийски музикални седмици“, на който повече ТУК->>> 

Сдружение “БРАС ПЕРСПЕКТИВИ”

„Музиката. Изповед за душата“ – премиера на книгата на проф. Филип Павлов

“Човекът върви през своя живот устремен напред, овладян от безспирна страст да покорява света, докато следва своите желания и мечти. И все така .. до един момент, в който обърне взор назад и спомените нахлуят в неговата душа. Докато не пожелах да създам тази книга, не съм си давал сметка, че изговорените от мен хиляди неща са описани някъде. А други са споделени с колеги и са им в тяхното лично развитие.” 

Това разказва “вместо предговор” за своята книгаповече ТУК->>> 

Камерен ансамбъл „Дианополис“ – Ямбол с диригент Григор Паликаров пред софийска публика

Камерен ансамбъл „Дианополис” с концертмайстор виртуозната цигуларка Красимира Султанова, със солисти Цвета Паликарова – флейта, и Атанас Кръстев – виолончело, заедно на една сцена под диригентската палка на маестро Григор Паликаров, в зала 9 на НДК.

Публиката ще се наслади на…  повече ТУК->>>

С фестивален концерт

 

Дуо „Колаж“ празнува 10-годишнина на сцената

Вече десетилетие на българската и международната сцена се изявява дуо „Колаж“ – певицата Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева. На 25 юни от 19 ч. в камерната зала „България“ с концерт в рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ ансамбълът ще сподели празника си с публиката.

„Да твориш камерна музика в постоянно дуо създава една много специална връзка – приятелството и професионалното общуване се допълват. Така стана и с нас – за десет години имахме много изяви, но и още повече репетиции, разговори, пътувания, мечти, очарования, разочарования, спорове, радости, победи и много споделена музика…“ – това написаха двете изпълнителки в страницата си в социалната мрежа Facebook. 

Програмата на концерта на 25 юни включва повече ТУК->>> 

Русенската филхармония представя:

 

Ново поколение – концерт с музика на съвременни български композитори

Идеята е на главния диригент Димитър Косев

Композиторката Албена Петрович-Врачанска представя свой авторски концерт – с музика за саксофон на Жоан Марти Фраскиер и сопраното Ксинтия Кнох. Албена Петрович-Врачанска е българска композиторка, пианистка, музикална педагожка, понастоящем живееща и работеща в Люксембург. Тя е автор на повече от 600 музикални произведения в различни жанрове. Събитието е част от 53-тия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“, носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“. „Поеми – Маски, оп. 236 са много интимни дуети, написани специално за двамата изпълнители Синтия Кнох и Жоан Марти за този албум. Цикълът е вдъхновен от идеята за скритото лице, маската като символ на страх, лицемерие, лъжа, търсене на изследване на различна идентичност във всеки от дуетите“, разказваНа 24 юни от 19 часа в зала „България“ ще се състои гостуването на Русенската филхармония в 53-ото издание на международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Събитието е озаглавено „Ново поколение“.

„Като племенник на популярен композитор на естрадна и класическа музика – Атанас Косев – знам, че винаги композиторите остават в сянка. Изпълнителите са тези, които правят едно произведение или песен популярни, а композиторите винаги са на заден план. И това винаги ми е тежало на съвестта – и си казах, че аз трябва да направя концерт, в който да събера млади автори на нова, слушаема българска музика.“, сподели диригентът Димитър Косев – победител в националната анкета „Млад музикант на годината 2020“.

Русенската филхармонияповече ТУК->>> 

Самата соната е събитие. За тези, които свързват думата Конкорд с летателни машини (въпреки че се надявам, че няма такива сред читателите на блога, пиша го по-скоро за случайно попадналите) ще напиша няколко пояснителни изречения. Става дума за втората соната на един от най-големите композитори-модернисти, американеца Чарлс Айвз (1874-1954) – човекът, който цял живот композира, но си изкарва хляба като застраховател. А композицията се превръща в занимание за свободното време, един вид хоби, въпреки професионалната му музикална подготовка. Но това не му пречи да е композиторът, на чиито “налудничави”, за самото начало на ХХ век, идеи музиката дължи полистиликата, колажа, полиметрияга, както и някои политонални и атонални подходи.  Впрочем идиоматиката на Айвз е най-разнообразна и предлага различни негови открития и също така интересни проблеми пред изпълнителите му. “В музиката му има свобода, която само там може да се почувства. Има тон на духовност, който само там мога да чуя” – пише диригентът Инго Мецмахер в своята книга “Без страх от новите звуци”. И тази, втора негова соната за пиано, е своего рода клавирен тест – за прочит, за памет, за мащаб, дори за физическа издръжливост. И най-вече за степента на прочита, за умението да се разкажат историите, да се предадат звуковите портрети на личностите, които са централни теми в творбата и които  интелектуалният свят познава като основни фигури в повече ТУК->>>

Пловдивската филхармония участва във фестивала “Софийски музикални седмици” (3.06). Служебното му име днес е Оркестър на Опера Пловдив. Но за мен на състава му приляга повече историческата марка, която имаше и която е свързана с легендарни имена. Слушала съм самостоятелните му симфонични изяви и, особено в последните години, ми се струва, че оркестърът все по-често се връща към своите забележителни традиции. Струва ми се, също така, че самите оркестранти имат горестното желание да се назоват наследници на тези, които създадоха традициите. Този пътте бяха ръководени от главния си диригент Диан Чобанов и позиционирани екстравагантно в зала 9 на НДК за да изпълнят една от камерните версии на Четвъртата симфония от Густав Малер. Версията е на Клаус Симон от 2007 г. и се изпълнява често. А прeди две години Кирил Петренко и Берлинската филхармония показаха една, още по-камерна версия на Ервин Щайн, в която щрайхът участва като квинтет. Симон е диминуирал оркестъра, но не в такава степен мисля, че освен практичния момент, който може би е целяла тази редакция, тук има и интересно акустично съображение, което повече ТУК->>>

Тази вечер камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще закрие юбилейния си концертен сезон в Централния военен клуб

Днес (22.06.2022.), от 19:00 часа, камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще закрие юбилейния си концертен сезон в Централния военен клуб в София, съобщиха от екипа на Културен институт „Красно село“.

Програмата е посветена на двама от най-видните български композитори – Александър Райчев и Лазар Николов.

Тази година българската музикална общественост отбелязва 100 години от рождението на двамата автори с поредица изпълнения на техни творби. „Софийски солисти“ са подготвили Симфония №4 и Партита Меланхолика от Александър Райчев, както и Концерт за струнен оркестър от Лазар Николов.

повече ТУК->>> 

Бизнес и технологии

Ансамбъл „Дианополис“ – Ямбол с диригент Григор Паликаров в НДК

Камерен ансамбъл „Дианополис” с концертмайстор виртуозната цигуларка Красимира Султанова, със солисти Цвета Паликарова – флейта, и Атанас Кръстев – виолончело, заедно на една сцена под диригентската палка на маестро Григор Паликаров, в зала 9 на НДК.

Публиката ще се наслади на любими класически и съвременни произведения.

В програмата ще се представят произведения на Хайдн, Йохан Кванц, Йозеф Сук, Асен Аврамов

Създаден през 1968г. от бележития български диригентповече ТУК->>> 

Григор Паликаров гостува на „Софийски музикални седмици“ с ямболския камерен ансамбъл „Дианополис“

Маестро Григор Паликаров гостува на „Софийски музикални седмици“ с ямболския камерен ансамбъл „Дианополис“, съобщават от екипа на международния фестивал.

Концертмайстор е цигуларката Красимира Султанова, а солисти са Цвета Паликарова – флейта, и Атанас Кръстев – виолончело. Събитието е  в зала 9 на НДК.

Ще звучат класически и съвременни произведения на Хайдн, Йохан Кванц, Йозеф Сук, Асен Аврамов.

Камерният ансамбъл „Дианополис“ е създаден през 1968г. от бележития български повече ТУК->>> 

Концертът и албумът “Dreamlover” – събират за първи път баритон саксофон и женски глас

Композиторката Албена Петрович-Врачанска представя свой авторски концерт – с музика за саксофон на Жоан Марти Фраскиер и сопраното Ксинтия Кнох. Албена Петрович-Врачанска е българска композиторка, пианистка, музикална педагожка, понастоящем живееща и работеща в Люксембург. Тя е автор на повече от 600 музикални произведения в различни жанрове. Събитието е част от 53-тия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“, носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“. „Поеми – Маски, оп. 236 са много интимни дуети, написани специално за двамата изпълнители Синтия Кнох и Жоан Марти за този албум. Цикълът е вдъхновен от идеята за скритото лице, маската като символ на страх, лицемерие, лъжа, търсене на изследване на различна идентичност във всеки от дуетите“, разказва повече ТУК->>> 

Концерт, посветен на последната генерация български композитори

В рамките на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, като част от своеобразния цикъл „Преглед на българските оркестри“, на 24 юни от 19 часа в зала „България“ Русенска филхармония ще представи една разнообразна програма.

„Реших да събера в един концерт младите както на възраст, така и по талант български композитори на класическа музика. Подбрали сме едни страхотни автори, някои повече ТУК->>> 

Съзвездие от български и световни музиканти завършват пролетния полусезон на Софийската филхармония

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с директора на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров!

На 21 юни от 18.00 ч. в зала НМА „Проф. П. Владигеров” клавирното дуо Щерева – Симеонова ще има удоволствието да представи интегрално изпълнение на всичките 13 произведения за две пиана от Панчо Владигеров (авторска редакция). Това е първото им цялостно концертно изпълнение в България в рамките на престижната фестивална програма на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ и е посветено на 100-годишния юбилей на музикалната академия, носеща името на композитора, съобщава екипа на…  повече ТУК->>> 

Клавирното дуо „Атмосфери“ с дебют на фестивала „Софийски музикални седмици“

 
Предаване: Култура.БГ, 22.06.2022

Клавирното дуо „Атмосфери“ дебютира на фестивала „Софийски музикални седмици“. Младите пианистки две години мечтаят да изпълнят пред публика програмата с творби на Скрябин, Рахманинов и Шнитке

 В прeдаването: … повече ТУК->>> 

Александър Райчев-син изнася концерт в памет на своя баща

Александър Райчев-син изнася тази вечер концерт с пиано, електроника и мултимедия по случай 100-годишнината от рождението на своя баща. Събитието в камерната зала „България“ е част от 53-ите „Софийски музикални седмици„, съобщават от екипа на международния фестивал.

Включени са обичани творби на Александър Райчев-баща – пиеси из „Детски албум за пиано“ (1957), шест енигми из втори свитък на „Младежки албум за пиано“ (1959), както и първо изпълнение на транскрипция за соло пиано на „Партита меланхолика“ за струнен оркестър (1995).

Премиерно на българска сценаповече ТУК->>> 

Бизнес и технологии

Пиано, електроника и мултимедия от Александър Райчев – син на 20 юни

На 20 юни 2022 в Камерна зала „България“ в програмата на МФ „Софийски музикални седмици“ Александър Райчев – син ще изнесе вълнуващ концерт с пиано, електроника и мултимедия по случай 100-годишнината от рождението на своя баща. Щедрата програма включва обичани творби на Александър Райчев-баща: пиеси из „Детски албум за пиано“ (1957), Шест енигми из втори свитък на „Младежки албум за пиано“ (1959), както и първо изпълнение на транскрипция за соло пиано на „Партита меланхолика“ за струнен оркестър (1995). Ще прозвучат премиерно на българска сцена и няколко опуса на Александър Райчев-син: „Между океаните“ (с мултимедия), “Pluto”, „Играта с мечтите“, “Deep Blue One” (Семпли от Александър Райчев – баща), „Монолог“ и “Carrousel”.

Александър Райчев – син се интересува от различни музикални стилове, вдъхновява се от „Металика“, Жан-Мишел Жар и Вангелис и като ученик свири на клавишни инструменти в няколко поп групи. След повече ТУК->>> 

Концерт на Мандолинен квинтет „Сезони“

20 юни 2022, 19.00 ч., Зала БИАД

 

◊ ПОКАНА

Концерт на Мандолинен квинтет „Сезони“

В разгара на 53. МФ „Софийски музикални седмици“ ни очаква отново забележителен мандолинен концерт на сцената на зала БИАД в центъра на София.

На 20 юни Мандолинен квинтет „Сезони“ ще представят изключително щедра и разнообразна програма от редица композитори, като: Никола Атанасов „Фантазия“; Росен Балкански „Елегия“; Йозеф Хайдн “Scherzando”; Ясуо Кувахара „Песента на японската есен“; Исак Албенис “Tango”; Исак Албенис “Zorzico”; Клод Дебюси “Golliwog’s Cakewalk”; Росен Балкански „Романс“ и „Танц“; Росен Балкански “Patetico”.

„Сезони“ са известни на нашата публика повече ТУК->>> 

„Ново поколение“-Русенска филхармония с уникален концерт пред софийска публика

„Ново поколение“ е специален концерт посветен на млади, но доказали се вече наши композитори от последната генерация на българското композиторско творчество. Различната музика ще бъде представена от Русенска филхармония по време на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”.

Културното събитие от висока класа ще се състои на 24.06.22, 19.30 часа – София, Зала „България“, в рамките на МФ „Софийски музикални седмици“, като част от своеобразния цикъл „Преглед на българските оркестри” и на 27.06.22, 19.00 часа – Русе, Зала „Филхармония“.

Специалният подбор…  повече ТУК->>>

Съзвездие от български и световни музиканти завършват пролетния полусезон на Софийската филхармония

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с директора на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров!

Изтъкнатите български музиканти Марио Хосен и Людмил Ангелов се събират на сцената на зала „България“, за да отбележат 30 години Нов български университет. Двамата почетни професори във ВУЗ-а ще бъдат съпроводени от Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров, който е свързан с учебното заведение чрез…  повече ТУК->>> 

Алон Сариел и Гудрун Сидоние Отто съчетават барок и идиш култура в „Песен на тайните“ в София

За корейската традиционна музика и книгите във „Вход свободен“

В последния работен ден от седмицата, залагаме на изкуството и ви каним да останете в компанията ни до 14:00!

Като начало всички заедно ще се потопим в тайнствата на корейската култура с „Корейска традиционна музика“.

Един различен концерт, за който часове преди неговия старт ще разберем повече от музикалния мениджър г-жа Суми Ким, а за специфичните традиционни корейски музикални инструменти, ще ни разкажат самите музиканти от Музикално общество Изток-Запад Южна Корея.

Срещата с всички тях очаквайте малко след 12:30.

За нищо на света не бихме пропуснали повече ТУК->>> 

Симфониета–Враца с концерт на 17-ти юни в зала „България“ в рамките на МФ „Софийски музикални седмици“

 

Симфониета–Враца с концерт на 17-ти юни в зала „България“ в рамките на МФ „Софийски музикални седмици“  …

Симфониета–Враца с концерт на 17-ти юни в зала „България“ в рамките на МФ „Софийски музикални седмици“ 

В програмата на концерта на 17-ти юни от 19.00ч. в зала „България“ са включени произведения от: Йозеф Хайдн, Ангел Котев, Томаш Голински, Парашкев Хаджиев, Ангел Заберски-син.

В последните години Симфониета-Враца утвърждава повече ТУК->>> 

Маестро Димитър Косев: Изкуството е моята кауза

 

Диригентът представя новото поколение родни композитори с концерт на Русенската филхармония в зала “България”  

Новото поколение български композитори, събрани в един концерт, ще представи в зала “България” Русенската филхармония под диригенството на Маестро Димитър Косев. Специалният подбор на програмата е осъществен именно от главния диригент на Държавна опера-Русе. В програмата  повече ТУК->>> 

Премиерни изпълнения в клавирния рецитал на Александра Иванова

И тази година международният фестивал „Софийски музикални седмици“ продължава поредицата „Сцена на младия изпълнител“. Част от този сезон е концертът на Александра Иванова. Тя е корепетитор на балета на Софийската опера и балет, но не пропуска да изнася концерти – рецитали или заедно със свои колеги. От 2005 г. се изявява на сцените на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Съюза на българските композитори, къща-музей „Борис Христов“, къща-музей „Панчо Владигеров“, Руски културно-информационен център, Софийска опера и балет, камерна зала „България“, както и в Австрия и Германия. Александра Иванова осъществява премиерни изпълнения на редица творби от български и чужди композитори.

През 2020 г. тя представя премиерно повече ТУК->>> 

Впечатляващо представяне на БКО в МФ „Софийски музикални седмици“

Българският камерен оркестър – Добрич се представи впечатляващо на Международният фестивал „Софийски музикални седмици“, а в зала 9 на НДК, на 9-ти юни специално внимание му оказаха проф. Момчил Георгиев – директор на фестивала, съпругата на покойния композитор Борис Карадимчев – Магдалена и д-р Емилия Баева. Изпълненията на повече ТУК->>> 

„Тамян и танци с маски“ – произведения от съвременни южнокорейски композитори

Концерт на 14 юни от 18 ч. в Камерна зала „България“

 

◊ ПОКАНА

53. Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ 

В сътрудничество със съорганизатора – Посолството на Република Корея в България, на 14 юни (вторник), от 18 ч. в Камерна зала „България“ ще се състои концерт „Тамян и танци с маски“ – среща на традициите и съвремието.

В програмата на концерта са творби от съвременни южнокорейски композитори: Бьонги Хуанг, Уийон Ким, Юнгьонг Парк, Сухйе Ким, Гуангхи Ким, Бокнам Ли. Произведенията са на основата на корейската традиционна музика за танци с маски. На сцената ще излязат изпълнители, които ще свирят на автентични ударни и струнни инструменти в характерни корейски носии. Заедно с корейските изпълнители на автентични народни инструменти, в концерта ще участват и повече ТУК->>> 

„Тамян и танци с маски“ – произведения от съвременни южнокорейски композитори

Предаване: 100% будни, 13.06.2022

 В прeдаването: … повече ТУК->>> 

Музиканти от Южна Корея в Classic FM преди концерта им в София: „Тази вечер ще свирим за интеграция и хармония между хората“

На 14 юни (вторник), от 18 ч. в Камерна зала „България“ фестивалът „Софийски музикални седмици“ пренася публиката в азиатската страна с програмата „Тамян и танци с маски“ …  повече ТУК->>> 

 

Специално внимание към концерта на БКО Добрич

в зала 9 на НДК

 

На 9 юни 2022 година в рамките на „Софийски музикални седмици“  в зала 9 на НДК се състоя концерта на БКО Добрич.

 

Специално внимание към концерта на Български камерен оркестър – Добрич оказаха проф. Момчил Георгиев-директор на фестивала, съпругата Магдалена на покойния композитор Борис Карадимчев, чиято Пасакалия музикантите  прочувствено изпълниха и д-р Емилия Баева. „Браво“ се чуваше и от публиката, където се разпознават проф. Виктор Чучков, проф. Красимир Тасков, колеги от Софийска филхармония, Националната опера и оркестъра на БНР. 

Във фестивалната вечер Български камерен оркестър – Добрич представи:…  повече ТУК->>> 

Фестивалът “Софийски музикални седмици” (23 май – 2 юли) тази година предлага огромно количество концерти – с най-различни характер и жанрове. Не са малко дните, в които концертите са по 3, че и по 4, което обрича много от тях на недостатъчно посещение. Може и да не съм права. Добавям към беглото наблюдение върху програмата и констатацията, че фестивалът събира всичко, което му е предложено в областта на Музикалното – сякаш няколко фестивала в едно: преглед на симфоничните оркестри в България, преглед на български музиканти, които работят в чужбина, сцена-преглед на младите, продукции на НМА, юбилеи, рецитали, камерна опера, кросоувър проекти….Изключително изобилие и разнообразие! Но имам известен проблем с идеята за подбора, за пресяването на предложеното в името на фестивалната конструкция, на фестивалното равнище, на репертоарната парадигма, на изпълнителския фокус. По този начин евентуалният слушател е поставен пред проблема кой концерт да посети, ако са му интересни два концерта в един ден – т.е. опасението от раздробяването на публиката е съвсем реално. Разбира се някой може да ми опонира, че така, едва ли не цяла София става фестивална сцена, което е “вълнуващо, привлекателно, всеобхващащо”… Но аз съм привърженик на ясната, логична форма, на качеството, което не се гарантира от количеството, на напускането на концертния делник, за да стане празник, на смислените репертоарни предложения, на възможността да обхвана концептуалната рамка на събитието, ако има такава.
Едва не пропуснах концерта повече ТУК->>>

“Софийски солисти” продължават серията си концерти по случай 60-годишнината си. Този път в рамките на сродния по име фестивал “Софийски музикални седмици” – с осем години по-млад от ансамбъла. Разбира се бях на концерта им (28.05).  Поначало  рядко изпускам концерт на ансамбъла – защото за разлика от всички други състави това е ансамбъл от хора, които всеки ден подготвят програми, не си позволяват “да халтурят” с името си и редовно са в добра ансамблова форма. За страна, чието население има номадска психика и в която ценностите са относително понятие, явление като “Солистите…” е колосална рядкост. Прочетох в програмата на концерта им, че за тези 60 години броят на музикантите в ансамбъла общо са 46. И до днес първите от състава посещават концертите на своите наследници  – чувстват се (с право) членове на една фамилия. Сезоните се нижат…  повече ТУК->>>

Пловдивската филхармония участва във фестивала “Софийски музикални седмици” (3.06). Служебното му име днес е Оркестър на Опера Пловдив. Но за мен на състава му приляга повече историческата марка, която имаше и която е свързана с легендарни имена. Слушала съм самостоятелните му симфонични изяви и, особено в последните години, ми се струва, че оркестърът все по-често се връща към своите забележителни традиции. Струва ми се, също така, че самите оркестранти имат горестното желание да се назоват наследници на тези, които създадоха традициите. Този пътте бяха ръководени от главния си диригент Диан Чобанов и позиционирани екстравагантно в зала 9 на НДК за да изпълнят една от камерните версии на Четвъртата симфония от Густав Малер. Версията е на Клаус Симон от 2007 г. и се изпълнява често. А прeди две години…  повече ТУК->>> 

 

[Изключително] Orchestra East-West, Hwang Byung-ki и Lee Bok-nam и др. ще бъдат поканени да участват на Международния музикален фестивал

„Танци с тамян и маски“
България 2022 Sofia Music Week Международен музикален фестивал

Оркестърът Изток-Запад ще бъде поканен на „Международния музикален фестивал Sofia Music Week 2022“ в България, който печели световна известност, и ще изпълни две изпълнения на корейска авторска и  традиционна   музика . 

Под темата „ Танцът с тамян и маски“ , във вторник, 14 юни 2022 г. , от 18:00 ч . в Камерната зала на Софийска филхармония на Zala Bulgaria Композиторите Бюнгки Хванг Бокнам Лий Куангхи Ким Юнкюнг Парк , Ким Су и Кимхи Произведенията на Wi-yeon се изпълняват 

Този спектакъл е уникален с това, че се изпълнява в сътрудничество с български музиканти с изпълнения на корейски традиционни инструментални играчи Сук – Геун Гил , Ю-Джон Лий Хае -Джон Лий , Юн- Джае Хух , Сок-Ман Юн , Су- Хуанг Джо и Санг-Юн Сеонг 

Песни, които ще бъдат изпълнени на международния концерт на Sofia Music Week, са „ Chimhyangmu “ композиран от Hwang Byung – gi  „ a warrior ’s dream “ ( композиран от Kim Wi -yeon и „ Obangsaek Eunyul- gaak “ за флейта и струни трио съставено от Park Yun – kyung ),  „ Hahoe Mask Play “ за 4 играчи съставено от Kim Soo – hye ), „ The Lamentation of the Five Clowns (哀歌“) от Tongyeong Ogwangdae ( съставено от Kim Gwang – hee ), Тонгсо Хегеум Гаягеум Ще бъде изпълнен ‘ Bukcheong Lion Dance ‘ композиран от Лий Бок – нам ) за трима перкусионисти .

В петък, 17- и, от 18:00 ч ще има концерт, съставен от корейска традиционна музика в Zala Plovdiv в Пловдив , включително „ Sangnyeongsan“ (Piri: Sangyun Seong), „От тази вечер до зори“ (Haegeum: Heo Yunjae ) и „Daemangsanjo“.“ (Режисьор Джанг Хюн-рю) (Daegeum: Yoon Seok-man, Jang Dan: Gil Seok-geun). Ансамбълът от народни песни се състои от „Chimhyangmu“ (Gayageum: Lee Hae-jeong, Jangdan: Gil Seok-geun), пансори „Sarangga“ (звук: Jo Su-hwang, барабан: Lee Yoo-jeong).

Освен това, по време на посещението в България, българската държавна радио- и телевизионна станция и  държавно радиоЩе се проведат различни странични събития, включително интервюта, представящи корейската култура, музика и изпълнения .

В четвъртък 17 ноември 2022 г. от 17 ч. в зала Илшин България Ще има концерт по покана на Ardenza Duo и  семинар по покана на професор Момчил Георгиев Състои се от  корейски произведения и български произведения .Концертът с покана на дуо Арденца  е корейска премиера на двама български съвременни композитори, заедно с песен на Ценко Минкин , настоящ председател на Асоциацията на българските композитори типична българска песен, която използва фолклорна музика като мотив .

Този обмен е смислен с това, че е първият обмен, където музиканти от Корея и България директно гостуват и изпълняват, и България проявява голям интерес 

Източно-западното музикално дружество музикаорганизация, която допринася за разширяването на репертоара на традиционната корейска музика, като създава редица произведения с нови интерпретации, които надхвърлят съществуващите форми илие  . 

В интервю за това списание артистът на Източно-Западното музикално дружество Сок-Ман Юн каза: „Музикалното дружество Изток-Запад  създава произведения , които  преинтерпретират нашето традиционно културно наследство по  модерен начин, за да отговарят на времето .  Ще бъдат произведени като изпълнение художествено съдържание“, обясни той.  .…  повече ТУК->>> 

53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ представя богата програма

С обширна и богата програма ще бъде отбелязано 53-то издание на музикалния фестивал  „Софийски музикални седмици“. За акцентите и посоките свързани със събитията през следващите дни пред Радио София говори Момчил Георгиев. Той сподели, че фестивалът е в своя разгар и от 9 до 12 юни предстоят 12 концерта.

По думите му, днес повече ТУК->>> 

Един различен концерт с класически цигулки от Тунис и Мароко с електроакустични обработки и вълшебния кавал на Недялко Недялков

С концерта „Етноелектрокласик“ отбелязват 60 г. от българската дипломация в Мароко  на 10 юни в музея „Земята и хората“

В палитрата от концерти по време на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ тези дни един различен акцент привлича вниманието в програмата на фестивала.  

На 10 юни (петък), от 19 ч. в НМ „Земята и хората“  ще се проведе едно интересно и нетрадиционно музикално събитие в компанията на Недялко Недялков – кавал, Мануела Бочева – електронна обработка и виртуалното присъствие на двама цигулари Зиед Зуари и Хишам Телмуди  от Тунис и Мароко. 

В акустичната среда…  повече ТУК->>> 

 

Тази вечер е концертът на БКО Добрич в НДК

Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян ще участва днес 9 юни в Международния Фестивал „Софийски музикални седмици“, в Зала 9 на НДК в столицата.…  повече ТУК->>> 

Българският камерен оркестър – Добрич с програма на „Софийски музикални седмици“

Българският камерен оркестър – Добрич представя своята програма, част от МФ „Софийски музикални седмици“, тази вечер (9 юни) от 19.00 часа в зала 9 на НДК. Гост-солист е цигуларката Калина Христова, която е концертмайстор на Софийската филхармония повече от 15 години. Тя е поканена специално за последното изпълнение в програмата – „Годишните времена“ на Вивалди.

Камерният оркестър ще изсвири повече ТУК->>> 

 

Людмил Ангелов, Марио Хосен и Найден Тодоров в концерт, посветен ан 30 години Нов български университет

Трима виртуозни български музиканти и преподаватели в Нов български университет и Софийската филхармония обединяват таланта си в концерт по случай 30-годишнината на елитното висше училище. Марио Хосен, Людмил Ангелов и маестро Найден Тодоров излизат на сцената на зала „България“ заедно с Националния оркестър на 16 юни. В програмата са включени рядко изпълнявани аранжименти на емблематични произведения на патриарха на българската класическ амузика Панчо Владигеров: „Рапсодия Вардар“ и „Песен“ в аранжимент за цигулка и оркестър. Публиката ще чуе и Концерт във фа за пиано и оркестър от Джордж Гершуин, както и виртуозната творба на проф. Георги Арнаудов – „Влахерна” за симфоничен оркестър. 

Георги Арнаудов е изявен композитор…  повече ТУК->>> 

В ПАЛИТРАТА ОТ КОНЦЕРТИ ПО ВРЕМЕ НА 53-ТИ МФ СОФИЙСКИ …

Етноелектрокласик” -Един различен концерт с класически цигулки от Тунис и Мароко

В палитрата от концерти по време на 53-ти МФ “ Софийски музикални седмици “ тези дни един друг акцент притегля вниманието в програмата на фестивала.

На 10 юни (петък), от 19 ч. в НМ „ Земята и хората “ ще се организира едно забавно и нетрадиционно музикално събитие в компанията на Недялко Недялков – дудук, Мануела Бочева – електронна обработка и виртуалното наличие на двама цигулари Зиед Зуари и Хишам Телмуди от Тунис и Мароко.

В акустичната среда след голям брой кристали, в нетрадиционна музикална зала, публиката ще чуе свободните импровизации на дудук на Недялко Недялков върху музиката на… 
повече ТУК->>> 

Концертът „Тамян и танци с маски“ пренася в Средновековна Корея

Концертът „Тамян и танци с маски“ пренася в Средновековна Корея чрез звука на традиционни корейски музикални инструменти от IV в. и мелодии от традиционния театър с маски в интерпретация на съвременни автори. Събитието на 14 юни в камерна зала „България“ е част от 53-ите „Софийски музикални седмици“ (СМС), съобщават от екипа на фестивала.

Ансамбъл от западни инструменти като цигулка, виола, виолончело се съчетават с корейските гаягъм, хегъм, пири, джангу във вълнуваща среща между съвремието и традициите.

Програмата е от авторска музика на съвременните корейски композитори и се основава на корейската традиционна музика за танци с маски.  На сцената ще се качат изпълнители, които… повече ТУК->>> 

Барокови шедьоври на италиански гений Антонио Вивалди в зала 9 на НДК

Барокови шедьоври на италиански гений Антонио Вивалди ще прозвучат на 9 юни в зала 9 на НДК в изпълнение на Калина Христова – концертмайстор на Софийската филхармония, и Български камерен оркестър – Добрич.

Под диригентската палка на маестро Арто Чифчиян ще прозвучи един от най – големите шедьоври на италианския композитор – „Годишните времена“. Публиката и почитателите  на класическата музика ще чуят интерпретацията на оригиналните 4 кончерти гроси от Вивалди в изпълнение на Калина Христова – концертмайстор на Националния филхармоничен оркестър.

В програмата на  9 юни Български камерен оркестър – Добрич ще представи:…  повече ТУК->>> 

Махтин и Рубацките пред Classic FM: „Артистите, които провъзгласяваме велики идеи от сцената, трябва да сме граждани със свое мнение“

Концертът им е днес от 18ч. в Камерна зала „България“

Руският цигулар Дмитрий Махтин и литовската пианистка Муза Рубацките гостуват на 53-тото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с концерта, озаглавен „Belle époque“. Той ще се проведе на 8 юни от 18.00ч. на сцената на Камерна зала „България“. В програмата ще прозвучат фрагменти от „Дванадесет импресии“ и „Триаконтамерон“ от Леополд Годовски (1870 – 1938), Соната за цигулка и пиано № 1 в сол мажор, оп. 78 от Йоханес Брамс (1833 – 1897) и Три каприза от Паганини за цигулка и пиано, оп. 40 от Карол Шимановски (1882 – 1937).….  повече ТУК->>> 

Ваня Пешева изследва „Три аспекта на емоции“ в последния си албум

В последния компактдиск на Ваня Пешева със заглавие „Три аспекта на емоции“ пианистката изследва звуковите и стилистичните сфери на импресионизма, експресионизма и постмодернизма чрез произведения съответно от Равел, Скрябин и Албена Петрович-Врачанска. Слушателите ще могат да се запознаят с него в предаването „Музик мания“ на 8 юни от 14 часа.

Ето какво пише музикалният критик Петер Зомерегер за албума: „Брилянтната техника на Пешева й позволява да се справи дори с най-технически трудните композитори като Равел и Скрябин. Съпоставката повече ТУК->>> 

 

Мария Жоао Пиреш с първи концерт в България

Суперзвездата на пианото Мария Жоао Пиреш ще свири за първи път със Софийската филахрмония. След Марта Аргерич, Иво Погорелич и сестри Лабек, Мария Жоао Пиреш е следващият голям пианист, който се доверява на професионализма на Софийската филхармония и на маестро Найден Тодоров и се включва в сезона на националния оркестър.

На 19 юни от 19 ч. в зала „България“ ще звучат Концерт за пиано и оркестър №27  и Симфония №25 от Моцарт.

Час и половина преди началото на концерта в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ маестро Тодоров ще представи пред публика своята първа книга „Полъх от ангели“.

 Известна със своя…  повече ТУК->>> 

  

Уважаема публика,

за днес 7 юни 2022 г. от 18.00 ч. в Камерна зала “България“, бе предвиден съвместен концерт на  Евелин Березовски (Русия) и Саша Гринюк – пиано (Украйна).

За съжаление, поради независещи от страна на фестивала и на изпълнителя обстоятелства, полетът на пианистката Евелин Березовски закъснява и има вероятност тя да не успее да се качи на сцената за концерта тази вечер. Концертът ще се проведе с програма на другия изпълнител, спрямо създалата се нова ситуация.

Поднасяме ви нашите най-искрени извинения .

Екип МФ „Софийски музикални седмици“.

 

Руската пианистка Евелин Березовски с рецитал в София, заедно с колегата си от Украйна Саша Гринюк

Концертът е на 7 юни от 18.00 ч. в Камерна зала “България“

След невероятно успешния си дебют пред българска публика минал година, изгряващата световна звезда на сцената на класическата музика, отново ще плени публиката на сцената на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ на 7 юни в Камерна зала от 18,00ч.

Описана във френския печат като пианистка с „огромен темперамент, ослепителна техника и сърце, което ги следва“, Евелин Березовски е една от най-търсените млади музикантки в днешно време.

Родена в Москва през 1991 г., свири на…  повече ТУК->>> 

Belle époque: Ефирен концерт за цигулка и пиано на Дмитрий Махтин и Муза Рубацките на 8 юни

Програмата на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“ продължава тази седмица с изключителни концерти. На 8-ми юни пианистката Муза Рубацките и цигуларят Дмитрий Махтин ще зарадват публиката на камерен концерт на 8 юни от 18,00 ч. в камерна зала „България“. 

Муза Рубацките, чийто житейският и творчески път на пианистката и професор протича в Париж, Вилнюс и Женева, участва активно в рецитали и концерти на най-големите сцени на петте континента, където пътят й се пресича с именити диригенти и известни оркестри. Често е канена да журира на престижни световни конкурси, осъществява и интензивна преподавателска дейност. Тя е професор в…  повече ТУК->>> 

СЛЕД НЕВЕРОЯТНО УСПЕШНИЯ СИ ДЕБЮТ ПРЕД БЪЛГАРСКА ПУБЛИКА МИНАЛ ГОДИНА, …

 Руската пианистка Евелин Березовски с рецитал в София, заедно с колегата си от Украйна Саша Гринюк

След необикновено сполучливия си дебют пред българска аудитория минал година, изгряващата международна звезда на сцената на класическата музика, още веднъж ще плени публиката на сцената на 53-ти МФ “ Софийски музикални седмици “ на 7 юни в Камерна зала от 18,00ч.

Описана във френския щемпел като пианистка с „ голям характер, ослепителна техника и сърце, което ги следва “, Евелин Березовски е една от най-търсените млади музикантки в днешно време.

Родена в Москва през 1991 година, свири на пиано от 5-годишна, учила при…  повече ТУК->>> 

Глас, флейта, пиано с една очаквано добра комбинация

На 10 юни (петък) от 19 часа в Камерна зала „България“ публиката ще има възможност да посети един много интересен концерт, част от програмата на 53-тото издание на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“. На сцената заедно ще музицират три дами, които са добре познати и развиват успешно своята кариера както в България, така и на международната сцена. Мария Радоева (сопран), Десислава Петева (флейта) и Надежда Цанова (пиано), обединяват своя талант в един съвместен концерт.

„Подбрахме една програма, която може почти да се нарече френска, въпреки че не изцяло. Наистина много красиви композиции от повече ТУК->>> 

Ейтор Вила-Лобос (1887-1959) и музикалният модернизъм в Бразилия покоряват публиката на 5 юни в София

Концертът е в програмата на 53-тото издание на Международния фестивал
„Софийски музикални седмици“

Ейтор Вила-Лобос (1887-1959) и музикалният модернизъм в Бразилия“ е концертът, който предстои да покори публиката в София на 5 юни от 17ч. в Камерна зала „България“. Той е част от 3-тото издание на Фестивала „Бразилска класическа музика в България“ и се провежда в рамките на честванията по повод 200 години от Независимостта на Бразилия, като е включен и в програмата на 53-тото издание на традиционния Международен фестивал „Софийски музикални седмици“, чиято страна на фокус е Бразилия.

Kонцертът е посветен на….  повече ТУК->>> 

Световна премиера на Пиеса за пиано и цигулка
от Минко Ламбов на 9 юни в зала „България“

 

Солисти на вечерта са Светлин Русев и Йоръм Сон

Блестящият български цигулар Светлин Русев и прочутата корейска пианистка Йоръм Сон ще зарадват почитателите си на 9 юни в зала „България“ с премиерно изпълнение на най-новото произведение на Минко Ламбов – Двоен концертза цигулка, пиано и оркестър. Диригент на вечерта е маестро Михаил Герц.

Във втората част на програмата филхармониците ще представят Симфония №8 от Антонин Дворжак.

Концертът за цигулка и пиано е вдъхновен от виртуозните ромски музиканти в Испания, които изпълняват типичната…  повече ТУК->>> 

Симфоничният оркестър на Опера Пловдив представя Четвърта симфония на Малер
в Софийски музикални седмици

 

Концертът е на 3 юни в НДК, Зала 9, от 19 часа
под дирегентството на маестро Диан Чобанов

Оркестърът на Държавна опера – Пловдив участва в програмата на МФ „Софийски музикални седмици“ с изпълнение на Малер – Четвърта симфония на 3 юни в НДК, Зала 9, от 19 часа. Музикантите, наследници на традициите на Пловдивската филхармония със 75-годишна история, са ръководени от маестро Диан Чобанов

Музикантите, наследници на традициите на Пловдивската филхармония със 75-годишна история, са ръководени от маестро Диан Чобанов.

Солист е сопраното Вера Гиргинова.

Своята Четвърта симфония Малер пише…  повече ТУК->>> 

Световна премиера на Пиеса за пиано и цигулка

от Минко Ламбов на 9 юни в зала „България“

Блестящият български цигулар Светлин Русев и прочутата корейска пианистка Йоръм Сон ще зарадват почитателите си на 9 юни в зала „България“ с премиерно изпълнение на най-новото произведение на Минко Ламбов – Двоен концерт за цигулка, пиано и оркестър. Диригент на вечерта е маестро Михаил Герц.

Във втората част на програмата филхармониците ще представят Симфония №8 от Антонин Дворжак.

Концертът за цигулка и пиано е вдъхновен от виртуозните ромски музиканти в Испания, които …  повече ТУК->>> 

Между рационализма и небивалиците

– премиера на Чарлз Айвз

На 4 юни в Камерна зала „България“ от 12 ч. пианистката Цветана Иванова за първи път у нас ще изпълни Соната № 2 „Конкорд“ от Чарлз Айвз – едно от най-самобитните и значими произведения в клавирната литература на ХХ век.

В нея са споени четири отделни пиеси – между трансцендентността на рационализма и небивалиците на бясната фантазия, възторга от природата и изследването чрез сливане с обекта на наблюдение и осъзнаване на процеса на съзерцание като неразделна цялост, навързани с връвта на „Съдбата“ – началото на  …  повече ТУК->>> 

 

На 25-тата церемония по връчване наградите „Музикант на годината“ на предаването „Алегро виваче“ по БНР, призът заслужи пианистката Надежда Влаева която изнесе рецитал в рамките на „Софийски музикални седмици“ на 30-ти май т.г..

Честито на нашата солистка!

Пианистката Надежда Влаева е „Музикант на годината 2021“

Наградите бяха връчени на тържествена церемония в Първо студио на БНР

Пианистката Надежда Влаева е „Музикант на годината 2021“ в допитването на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“. Церемонията по връчването на наградите се състоя в Първо студио на БНР. Над 3000 човека са дали своя вот в 31-ото издание на анкетата и с гласа си са определили победителя.

Надежда Влаева работи в чужбина и представя там български произведения. През миналата година тя записа в Лондон и компактдиск с миниатюри от повече ТУК->>> 

Надежда Влаева: „Когато съм на сцена – това за мен е „вкъщи“

На 30 май от 19 ч. в Камерна зала „България“ в рамките на „Софийски музикални седмици“

Публиката, обичаща музиката на Панчо Владигеров /1899–1978/, ще бъде привлечена от едно камерно събитие в афиша на МФ „Софийски музикални седмици“ – рецитал на пианистката Надежда Влаева, която ще покаже интересни примери от ранното клавирно творчество на композитора.  тя ще представи….  повече ТУК->>> 

Музиканти от 17 страни събира столичен фестивал

53-тото издание на най-стария столичен фестивал – „Софийски музикални седмици“, бе открито в навечерието на 24 май с концерт в зала „България“. Под диригентството на Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син, Христо Христов Младежката филхармония „Пионер“ изпълни произведения на Александър Бородин, Дмитрий Шостакович, Сергей Прокофиев, Любомир Пипков, Мусоргски-Равел.

Премиери, традиция и новаторство отново се съчетават в програмата на фестивала, който ще…  повече ТУК->>>

Симфоничният оркестър на Опера Пловдив на софийска сцена, представя Малер – Симфония 4

Оркестърът на Държавна опера – Пловдив участва в програмата на МФ „Софийски музикални седмици“ с изпълнение на Малер – Четвърта симфония на 3 юни в НДК, Зала 9, от 19 часа. Музикантите,  наследници на традициите на Пловдивската филхармония със 75-годишна история, са ръководени от маестро Диан Чобанов. Солист на концерта е сопраното Вера Гиргинова.

Своята Четвърта симфония Малер пише на границата на…  повече ТУК->>>

Топбаритон блесна на „Софийски музикални седмици“

Фестът „Софийски музикални седмици“ отново предлага богата програма на столичните меломани и гостите на София. Срещата с известния пловдивски баритон Крум Гълъбов и чаровната му съпруга – пианистката Зарина Гетоева, бе истински празник за публиката. Баритонът е озаглавил самостоятелния си рецитал „Любов и разум“.

В програмата бяха включени творби на Тости, Верди, Чайковски, Рахманинов, Григ. Изящно прозвуча песента „Розата и върбата“ на малко познатия у нас аржентински компотизор Гуаставино. Крум Гълъбов е в отлична певческа форма. Той вае фразите, а Зарина Гетоева диша заедно с него. Актьорът от Драматичния театър в Пловдив, Петър Тосков, прочете съдържанието на някои от песните.

Крум Гълъбов е звезда на операта в Пловдив. Още като детеповече ТУК->>> 

МФ „Софийски музикални седмици” с богат афиш в НМА през 2022 година

След многобройните съвместни прояви през изминалия фестивален сезон по случай 100-годишнината на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ тази година 53-тият Международен фестивал „Софийски музикални седмици” развива още по-широка съвместна дейност.

 За първи път в България ще бъде представен интеграл на произведения за две пиана на Панчо Владигеров в изпълнение на Десислава Щерева и Евгения Симеонова на 21 юни от 18 ч.

 Посветен на паметта на видния наш изпълнител и педагог Ростислав Йовчев е концертът на 2 юни от 18 ч.  с участието на Гергана Несторова, Симеон Гошев и Рада Чомакова – пиано, Лидия Радионова – цигулка, и Магдалена Далчева – виолончело. В програмата са включени и произведения, специално написани за Ростислав Йовчев.

 Фестивалният афиш е обогатен и… повече ТУК->>> 

53. МФ „Софийски музикални седмици” на сцената на НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Концерти и артистични срещи на докторанти, преподаватели и гост изпълнители в Зала НМА

 

След многобройните съвместни прояви през изминалия фестивален сезон по случай 100-годишнината на НМА „Проф, Панчо Владигеров“ тази година 53-тият Международен фестивал „Софийски музикални седмици” развива още по-широка съвместна дейност.

За първи път в България ще бъде представен интеграл на произведения за две пиана на Панчо Владигеров в изпълнение на Десислава Щерева и Евгения Симеонова на 21 юни от 18 ч.

Посветен на паметта на видния наш изпълнител и педагог Ростислав Йовчев е концертът на 2 юни от 18 ч.  с участието на Гергана Несторова, Симеон Гошев и Рада Чомакова – пиано, Лидия Радионова – цигулка, и Магдалена Далчева – виолончело. В програмата са включени и произведения, специално написани за Ростислав Йовчев.

Фестивалният афиш е обогатен и с пет концерта на докторанти от академията (28, 29 май, 5, 11 и 12 юни), сред които рецитал на възпитаници на Вокалния факултет.

Всички изредени събитияповече ТУК->>> 

Пианистката Надежда Влаева с концерт в София на 30 май

Пианистката Надежда Влаева от години живее и работи в Ню Йорк. Преди два дни пристигна в София за концерт, в рамките на Международния фестивал за класическа музика „Софийски музикални седмици“.

Почитателите на класическата музика могат да видят и чуят Надежда Влаева на 30 май, от 19.00 часа, в Камерна зала „България“ в клавирен рецитал на творби на Панчо Владигеров.

„Този път българска програма ще свиря, което oще повече ме кара да се чувствам близо до моята родина. Ще изпълня много произведения на Панчо Владигеров, които са повече ТУК->>> 

Клавирен рецитал на Надежда Влаева в програмата на фестивала “Софийски музикални седмици”

Предаване: Рецепта за култура, 28.05.2022

 В прeдаването: … повече ТУК->>> 

Преображенията на гласа в 53-ти Международен фестивал „Софийски музикални седмици“

Днес, 29 май, от 12 ч. в Камерна зала „България“, за първи път на софийска сцена ще се представят по-цялостно песните на Георгий Свиридов (1915 – 1998) в изпълнение на Пламен Кумпиков – бас, и Даниела Янева – пиано.

 В програмата: … повече ТУК->>> 

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в „Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на „Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие, който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години.

Оригиналният замисъл на този проект и виртуозното му изпълнение са отразени от местната и от международната критика след концерта на дуото на 12-ия Festival Porta-Jazz  в Порто, Португалия, през февруари 2022 г. На музикалната двойка предстоят концерти в Австрия и Нидерландия, както и лансирането на първия им албум от повече ТУК->>> 

Александър Хинчев изнася безплатен рецитал в Полския институт в София

Музикантът Александър Хинчев ще изнесе безплатен клавирен рецитал в Полския институт в София. Това ще се случи на 28 май (събота) от 18:00 ч., съобщават организаторите. Събитието е част от 53-ия международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

В програмата на концерта са включени произведения на Фредерик Шопен, Роберт Шуман, Клод Дебюси и Морис Равел.

Александър Хинчев е възпитаник на Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. След това учи при Винченцо Витале в академия „Санта Чечилия“ в Рим, където се дипломира с отличие и специална награда на журито.

Музикантът е лауреат на… повече ТУК->>> 

Рецитал на Александър Хинчев

Пианистът Александър Хинчев ще изнесе рецитал „Романтика и импресионизъм“. В програмата са включени творби на Фредерик Шопен, Роберт Шуман, Клод Дебюси и Морис Равел.

Александър Хинчев завършва Музикалната академия в София. След това учи при Винченцо Витале в Академия „Санта Чечилия“ в Рим, където се дипломира с отличие и Специална награда на журито. Той е лауреат на Международния конкурс „Бузони“ – Болцано и на Първа награда на Международния конкурс за пиано в Будапеща. Гастролирал е в Италия, Австрия, Испания, България, Германия, Русия, Украйна, Литва, Франция, Унгария, Белгия, САЩ, Япония и Мексико. Концертирал е с едни от най-великите певци и инструменталисти, включително Борис Христов, мецосопраното Кати Берберан, виолончелиста Франко Маджо Ормецовски и други.


Александър Хинчев е свирил в някои от най-престижните концертни зали в света: Концертхаус във Виена, Театро Гранде – Бергамо, Театро Массимо – Палермо, Театро Сан Карло – Неапол, Театро Комунале – Генуа, Театро Петруцелли – Бари, Палацо Лабия – Венеция, Националната филхармония Мексико – Мексико сити, Филхармонията в Нагоя, Япония и други. Пианистът води
… повече ТУК->>> 

„Романтика и импресионизъм“ – клавирен рецитал на Александър Хинчев

Александър Хинчев завършва Музикалната академия в София. След това… повече ТУК->>> 

Виви Василева: „Музикалните училища и консерваториите в България имат прекалено малко перкусионни инструменти“

Ще свири на 28 май от 19.00 ч. в зала „България” със „Софийски солисти“

Интервю на Георги Митов-Геми с перкусионистката Виви Василева, 27. 05.2022г.

„Перкусионистите сме лакоми за нови композитори. Търсим ги непрекъснато, както и те. Имаме много нови звуци и нови възможности в класическата музика. Ударните са инструментите на 21 век. Те свързват всякакви култури от целия свят“, заяви в ефира на Classic FM Radio талантливата перкусионистка Виви Василева. На 24 май тя е поканена от Концертхаус-Виена да свири с….  повече ТУК->>> 

От класика и танго до етно, джаз  и симфонични концерти в МФ „Софийски музикални седмици”

60 години Камерен ансамбъл „Софийски солисти“

28 май (събота) два невероятни концерта

Тази година предстои цветна палитра от камерни и симфонични концерти, спектакли, премиерно представяне на музикални творби, книги и дискове за всеки вкус. От класика и симфонична музика до джаз, танго, етно и електроника в компилации с класически и народни инструменти. Програмата е богата на концерти представящи ансамбъла във фокус – хорът, и на жанра във фокус – вокалната музика.

На 28 май (събота) 53-ТИ МФ „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“ представя  два невероятни концерта за широка публика и ценители както на тагото и Пиацола, така и…  повече ТУК->>> 

От класика и танго до етно, джаз, хорово пеене и симфонични концерти в музикалните седмици на София

 

Най-старият столичен музикален фестивал „Софийски музикални седмици” стартира с многобройна публика на тържествен концерт на Младежка филхармония „Пионер“ на сцената в зала „България” на 23 май. Тази година, очаквайте цветна палитра от камерни и симфонични концерти, спектакли, премиерно представяне на музикални творби, книги и дискове за всеки вкус. От класика и симфонична музика до джаз, танго, етно и елекроника в компилации с класически и народни инструменти. Програмата е богата на концерти представящи ансамбъла във фокус – хорът, и на жанра във фокус – вокалната музика.   В края на седмицата на 28 май – събота предстоят два невероятни концерта за широка публика и ценители както…  повече ТУК->>> 

Пианистката Надежда Влаева с концерт в София на 30 май

Пианистката Надежда Влаева от години живее и работи в Ню Йорк. Преди два дни пристигна в София за концерт, в рамките на Международния фестивал за класическа музика „Софийски музикални седмици“.

Почитателите на класическата музика могат да видят и чуят Надежда Влаева на 30 май, от 19.00 часа, в Камерна зала „България“ в клавирен рецитал на творби на Панчо Владигеров.

„Този път българска програма ще свиря, което oще повече ме кара да се чувствам близо до моята родина. Ще изпълня много произведения на Панчо Владигеров, които са по-малко познати. Мисля, че тези произведения в цялостния си цикъл не са изпълнявани в България, вероятно последните 50 години“, каза в студиото на Радио София Надежда Влаева.

Наскоро Влаева издаде и диск с произведения на… повече ТУК->>> 

„Софийски музикални седмици“ от 23 май до 2 юли в София (Програма)

Цветна палитра от камерни и симфонични концерти в престижните концертни зали на София

Най-старият столичен фестивал Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ стартира с многобройна публика на тържествен концерт на Младежка филхармония „Пионер“ на голяма сцена в зала „България“ на 23 май.

В 53-тото издание на МФ „Софийски музикални седмици“ очаквайте цветна палитра от камерни и…  повече ТУК->>> 

24 май 2022

 

В 53-тото издание на МФ „Софийски музикални седмици” очаквайте цветна палитра от камерни и симфонични концерти, спектакли, премиерно представяне на нови музикални творби, книги и дискове за всеки вкус. От класика и симфонична музика до джаз, танго, етно и елекроника в компилации с класически и народни инструменти. Програмата е богата и на концерти представящи ансамбъла във фокус за тази година: Хорът, и на концерти представящи жанра във фокус: Вокалната музика. Продължава линията „Преглед на българските оркестри” с участието на оркестрови състави от цялата страна.

Пълната програма и акцентите в нея бяха представени на пресконференция в Зала „България” през изминалата седмица в присъствието на медии, съорганизатори и гости, които подкрепиха инициативата, като: Юрий Вълковски – Зам. министър на културата, Министерство на културата; Биляна Генова – Директор на Дирекция „Култура”, Столична община; Кремена Николова – ПР, Софийска филхармония; Проф. Сава Димитров; Ректор, НМА „Проф. Панчо Владигеров”; Проф. д-р Милена Шушулова – Ръководител на департамент „Музика”, Нов Български университет.

Тази година програмният афиш съдържа над 100 прояви посветени на музикалното изкуство. Програмирани са повече от 80 концерта на камерна и голяма сцена в 17 зали в центъра на София. Чуждестранни участници ще пристигнат специално за фестивала в България от 16 държави: Австрия, Германия, Италия, Испания, Израел, Китай, Люксембург, Мароко, Португалия, Румъния, Русия, Тунис, Турция,  Украйна, Южна Корея, Япония. Композитор във фокуса на 53-тото издание на фестивала е Георги Арнаудов, а артист във фокус е маестро Найден Тодоров. В програмата ще се проведат още чествания на годишнини, майсторски класове и семинари на именити музиканти, международни научни конференции и изложби.

За първи път на софийска сцена ще бъдат World Youth Orchestra с диригент Дамиано Джурана, Александър Гнатюк, Луиза Село, Иля Овчинников, Вера Морайш, Наталия Пономарчук, Антон Никулеску, Муза Рубацките. Изключително интересни ще бъдат корейските изпълнители на традиционни инструменти и лекцията на Юнгьонг Парк  за съвременната корейска музика, фестивална инициатива, която се осъществява в сътрудничество с Посолството на Република Корея в България.

Част от следващите акценти в програмата след тържественото откриване на 23-ти май с Младежка филхармония „Пионер” са:

26 май (четвъртък), 19 ч. – Камерна зала „България“ – „Мечтания“ – Вокален рецитал на Соня Маринова – сопран и Красимир Тасков – пиано. В програмата: Дебюси, Франк, Равел

27 май (петък), 19 ч. – Български културен център – „Vera Morais & Hristo Goleminov“ – Вера Морайш – вокал (Португалия) и Христо Големинов – саксофони

28 май (събота), 19 ч. – Зала „България“ – 60 години Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ – диригент Пламен Джуров и солист Виви Василева – ударни инструменти. В програмата: Бушра Ел-Турк, Шуберт

28 май (събота), 19 ч. – НДК, Зала 9 – TANGO FOREVER – Ина Кънчева – сопран, Бюлент Бездюз – тенор, Давиде Вендрамин – бандонеон, Сесим Бездюз – цигулка, Калина Христова – цигулка, Кристиана Алипиева- виолончело, Доач Бездюз – пиано. В сътрудничество с НБУ и Посолството на Република Турция. В програмата: Пиацола, Гардел, Рамирез и др.

30 май (понеделник), 19 ч. – НДК, Зала 9 – „Небесна музика“ – Вокалните квартети „Ева квартет“, „Светоглас“ и „Славей“ – концерт, посветен на 85-годишнината на Надка Караджова. В програмата: Милен Иванов, Костадин Генчев, Димитър Христов и др.

Програмата на МФ „Софийски музикални седмици” продължава с по няколко културни събития на ден до 2 юли 2022 г. Пълното съдържание на фестивалния афиш е публикувано в страниците: www.sofiaweeks.com, https://www.facebook.com/sofiamusicweeks . Билетите за събитията са в продажба на Касата на Зала „България”, Билетен център НДК, както и онлайн.

53-ТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ “СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ” 

23 май – 2 юли 2022 г. София

Тазгодишната програма на Международния фестивал Софийски музикални седмици” включва над 400 участници и над 100 прояви посветени на музикалното изкуство, от които над 80 концерта на камерна и голяма сцена. Гостите на фестивала са от 17 държави, сред които Австрия, България, Германия, Италия, Испания, Израел, Китай, Люксембург, Мароко, Португалия, Румъния, Русия, Тунис, Турция, Украйна…  повече ТУК->>> 

53-ти Международен фестивал

„Софийски музикални седмици“  23 май – 2 юли 2022 г.

ПРОГРАМА  НА  53-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“ 23 май – 2 юли 2022 г.

 …  повече ТУК->>> 

Цикъл „Преглед на българските оркестри“ в 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“

Най-старият столичен фестивал Международен фестивал „Софийски музикални седмици” стартира днес с тържествен концерт на Младежка филхармония „Пионер“ на голяма сцена в зала „България” с програма от Бородин, Шостакович, Прокофиев, Любомир Пипков, Мусоргски и с четирима диригенти: Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син, Христо Христов.

За трета поредна година „Софийски музикални седмици“ ще бъде подиум на своеобразния цикъл „Преглед на българските оркестри”, в който оркестровата програма продължава през целия фестивал, а столичани и гости ще могат да чуят редица оркестри от страната и столицата и именити диригенти от България и света. 53-то издание на МФ „Софийски музикални седмици“ се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев и е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г. Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийската филхармония и Национален дворец на културата.

„Преглед на българските оркестри“ е инициатива, която предлага на столичани да се запознаят с актуалните концертни програми, както на …  повече ТУК->>> 

С безплатен концерт в зала „България“ стартират

„Софийски музикални седмици“

53-тото издание на Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ започва с тържествен концерт на 23 май, от 19,00 ч. в зала „България“ Младежката филхармония „Пионер“ с вход свободен, съобщиха организаторите.

Фестивалът се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев и е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г. Съорганизатори на събитието са: Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата.

В навечерието на най-българския празник на буквите и културата, тази година Младежка филхармония „Пионер” ще открие „музикалните седмици” с тържествен концерт, отбелязвайки две значими годишнини – 70-години от основаването ѝ и 110 години от рождението на нейния вдъхновител и създател проф. Влади Симеонов.

По традиция …  повече ТУК->>> 

Днес започва 53-то издание на Международен фестивал „Софийски музикални седмици“

В навечерието на най-българския празник Младежката филхармония „Пионер” ще открие тази вечер от 19 ч. в зала „България“ Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с тържествен концерт. Той е посветен на две значими годишнини – 70 години от основаването на формацията и 110 години от рождението на нейния вдъхновител и създател проф. Влади Симеонов. По традиция събитието е с вход свободен за публиката. Концерта ще дирижират четирима диригенти: Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син и Христо Христов. Под техните виртуозни палки ще прозвучат произведенията „Празнична увертюра“ на Дмитрий Шостакович, „Половецки танци” из операта „Княз Игор“ на Александър Бородин, въведение и танци из операта „Момчил“ на Любомир Пипков, 5 сцени из балета „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев, „Баба Яга“ от Мусоргски-Равел и „Киевската порта“ из „Картини от една изложба“ на Мусоргски.

53-тото издание на „Софийски музикални седмици” …  повече ТУК->>> 

Класика, джаз и танго на „Софийски музикални седмици“

Международният фестивал се открива тази вечер с концерт на Младежката филхармония „Пионер“

В навечерието на най-българския празник Младежката филхармония „Пионер” ще открие тази вечер от 19 ч. в зала „България“ Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с тържествен концерт. Той е посветен на две значими годишнини – 70 години от основаването на формацията и 110 години от рождението на нейния вдъхновител и създател проф. Влади Симеонов. По традиция събитието е с вход свободен за публиката. Концерта ще дирижират четирима диригенти: Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син и Христо Христов. Под техните виртуозни палки ще прозвучат произведенията „Празнична увертюра“ на Дмитрий Шостакович, „Половецки танци” из операта „Княз Игор“ на Александър Бородин, въведение и танци из операта „Момчил“ на Любомир Пипков, 5 сцени из балета „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев, „Баба Яга“ от Мусоргски-Равел и „Киевската порта“ из „Картини от една изложба“ на Мусоргски.

53-тото издание на „Софийски музикални седмици” предлага…  повече ТУК->>> 

Днес започва 53-ият Международен фестивал

„Софийски музикални седмици“

Над 80 концерта на камерна и голяма сцена ще предложи от днес до 2 юли програмата на 53-ото издание на престижния Международен фестивал за класическа музика „Софийски музикални седмици“.

 Изпълнителите на фестивала тази година са от 17 държави – Австрия, България, Германия, Италия, Испания, Израел, Китай, Люксембург, Мароко, Португалия, Румъния, Русия, Тунис, Турция, Украйна, Южна Корея и Япония.

 Освен множество концерти в рамките на форума ще се състоят и представяния на нови компактдискове и книги, посветени на музиката. Ще се проведат майсторски класове и семинари на именити български и чуждестранни музиканти.

Фестивалът също така ще бъде …  повече ТУК->>> 

Младежката филхармония „Пионер“ тържествено открива
53-тия МФ „Софийски музикални седмици“

Интервю на Радостина Узунова с диригента Любомир Денев- син и с Александър Пешев- изпълнителен директор на Фондация „Проф. Влади Симеонов“

 

В навечерието на най-българския празник на буквите и културата, тази година Младежка филхармония „Пионер“ ще даде началото на „музикалните седмици“ в София с тържествен концерт, отбелязвайки две значими годишнини – 70-години от създаването ѝ и 110 години от рождението на нейния вдъхновител и създател проф. Влади Симеонов. По традиция фестивалът „Софийски музикални седмици“ ще се открие в….  повече ТУК->>> 

ОТКРИВАНЕ

 

Тържествен концерт за откриване

23 май, от 19,00 ч. в зала „България“

Младежката филхармония „Пионер“

вход свободен

Фестивалът се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.

Съорганизатори на събитието са: 

Столична община
Министерство на културата
Софийска филхармония
Национален дворец на културата

В навечерието на най-българския празник на буквите и културата, тази година Младежка филхармония „Пионер” ще открие „музикалните седмици” на София с тържествен концерт, отбелязвайки две значими годишнини – 70-години от създаването ѝ и 110 години от рождението на нейния вдъхновител и създател проф. Влади Симеонов. По традиция фестивалът „Софийски музикални седмици“ ще се открие в зала „България“ на 23 май от 19,00 ч. при вход свободен за публиката.

На сцената ще се качат четирима изявени диригенти: Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син, Христо Христов, под чието виртуозно майсторство ще прозвучат произведенията на Дмитрий Шостакович – „Празнична увертюра“ Александър Бородин – „Половецки танци” из оп. „Княз Игор“; Любомир Пипков – Въведение и танци из операта „Момчил“; Сергей Прокофиев – 5 сцени из балета „Ромео и Жулиета“; Мусоргски-Равел – „Баба Яга“ и „Киевската порта“ из „Картини от една изложба“.

Огромното значение на Младежка филхармония „Пионер“ за развитието на българското оркестрово дело в последните десетилетия е значимо и несравнимо. Подрастващите инструменталисти и бъдещи продължители на симфоничното дело са горди да отбележат своите празници пред публика в храма на музиката Зала „България”.

Оркестърът е основан през 1952 г. от големият педагог и музикант проф. Влади Симеонов, който предава личния си стил, пример и опит на хиляди млади музиканти, създавайки у тях навици и вкус, които са решаващи за бъдещото им развитие. Филхармония „Пионер“ има богата и славна история. Със своите безбройни концерти, турнета и записи, очертава дългия път на един от първите младежки оркестри в света. От създаването си, оркестърът концертира из целия свят. Едно световно признание, бележи високият професионализъм на младите музиканти. След репетиция през 1979 г. оркестърът печели признанието на американския диригент и композитор Ленард Бърнстейн, който пожелава да издирижира Скерцото на бетовеновата Седма симфония в залата на ООН в Ню Йорк, и поразен от качеството на изпълнението написва: „Това не е оркестър „Пионер“, това е върхът на цивилизацията“.

От 2010 г. главен диригент на филхармония „Пионер” е Любомир Денев – син. Той осъществява редица концерти с класическа и съвременна музика в страната и чужбина с музиканти от 14 до 24 години, всеки от които свири със страст, отдаденост и любов към музиката. Това лято на Младежка филхармония „Пионер” й предстои турне в Австрия с няколко концерта, като един от тях ще бъде в една от най-престижните световни зали Музикферайн (Musikverein) във Виена.

Очаквайте музикални концерти, спектакли и представяния на книги и дискове за всеки вкус.

Повече за програмата на Фестивала: 

www.sofiaweeks.com
https://www.facebook.com/sofiamusicweeks

Видео клип:  
https://www.youtube.com/watch?v=thyGW4ujua4

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

20 май, от 11.00 часа в Зала „България“

53-то издание на
 
Международен фестивал „Софийски музикални седмици“
 23 май – 2 юли 2022 г. София

Фестивалът се провежда под патронажа на
 президента на Република България г-н Румен Радев

Фестивалът е част от Календара на културните събития на
 Столична община през 2022 г.

Съорганизатори на събитието са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония, Национален дворец на културата 

На 20 май (петък) от 11.00 ч. в Мраморно фоайе на Концертен комплекс „България“ (вход от ул. „Бенковски“ 1) ще се проведе пресконференция по повод 53-тия Международен фестивал „Софийски музикални седмици”. Екипът ще представи нова графична визия в унисон с динамиката на съвремието, неотстъпваща на дългогодишните традиции на фестивала, утвърдил се като най-престижната фестивална сцена на класическото музикално изкуство в столицата.

На пресконференцията ще присъстват:

Юрий Вълковски
 Зам. министър на културата, Министерство на културата

Биляна Генова
 Директор на Дирекция „Култура”, Столична община

Кремена Николова
 ПР, Софийска филхармония

Проф. Сава Димитров
 Ректор, НМА „Проф. Панчо Владигеров”

Проф. д-р Милена Шушулова
 Ръководител на департамент „Музика”, Нов Български университет

Анета Генкова
 Референт по култура, образование и връзки с медиите в Австрийско посолство

В присъствието на гости, медии, съорганизатори и партньори на фестивала, сред изпълнители, композитори и диригенти, ще бъде представена тазгодишната програма. Тя включва над 400 участници и над 100 прояви посветени на музикалното изкуство, от които повече от 80 концерта на камерна и голяма сцена. Гостите на фестивала са от 17 държави, сред които Австрия, България, Германия, Италия, Испания, Израел, Китай, Люксембург, Мароко, Португалия, Румъния, Русия, Тунис, Турция,  Украйна, Южна Корея, Япония.

За предстоящото издание във фокус ще бъдат: Ансамбъл във фокус; Хорът; Артист във фокус: Найден Тодоров; Жанр във фокус: Вокалната музика; Инструмент във фокус: Мандолината; Страна във фокус: Бразилия; Композитор във фокус: Георги Арнаудов.

По традиция ще има представяне на десетки нови компактдискове и книги посветени на музиката.  Ще се проведат майсторски класове и семинари  на именити български и чуждестранни утвърдени музиканти. Отново фестивалът ще бъде трибуна на десетки световни и български премиерни творби.

Годишнини, които ще се честват на 53-ти Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ са: 225 г. Франц Шуберт, 200 г. Цезар Франк, 150 г. Александър Скрябин, 110 г. Влади Симеонов, 100 г. Александър Райчев и Лазар Николов и др.

За поредна година в МФ „Софийски музикални седмици” продължава идеята за „Преглед на българските оркестри“, като участие ще вземат: Младежка филхармония „Пионер“, Плевенска филхармония, Русенска филхармония, Симфоничен оркестър на Опера Пловдив, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Български камерен оркестър – Добрич, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол, Симфониета – Враца,  Симфониета – София и съорганизатора Софийска филхармония.

За първи път на софийска сцена обединяват творческите си енергии Мария Жоао Пиреш и Найден Тодоров, Наталия Пономарчук и Антон Никулеску, Соня Маринова и Красимир Тасков, Виви Василева и КА „Софийски солисти“, Ангелина Абаджиева и Лилия Бояджиева, Яна Бурова и Сибила Константинова, Луиза Село и Нона Кринчева, Евелин Березовски и Саша Гринюк, Мария Радоева и Надежда Цанова, Хишам Телмуди и Недялко Недялков, Алон Сариел и Атанас Атанасов, Стефан Попов и Антон Ляховски, Калина Томова и Явор Генов, Светлин Русев и Дамиано Джурана, Васил Казанджиев и Арсен Мехабрян, Живко Василев и Христо Павлов.

За първи път на софийска сцена ще бъдат World Youth Orchestra с диригент Дамиано Джурана, Александър Гнатюк, Луиза Село, Иля Овчинников, Вера Морайш, Наталия Пономарчук, Антон Никулеску, Муза Рубацките, корейски изпълнители на традиционни инструменти и лекция на Юнгьонг Парк за съвременната корейска музика.

Пълната програма на Фестивала:

www.sofiaweeks.com
 https://www.facebook.com/sofiamusicweeks
 
 Видео клип за 53-то издание на МФ „Софийски музикални седмици”:
 https://www.youtube.com/watch?v=thyGW4ujua4

НОВО ЛОГО

Уважаеми колеги, партньори и приятели на МФ „Софийски музикални седмици“!

С настоящето писмо желаем да ви представим новото графично лого на фестивала „Софийски музикални седмици“, утвърдил се като най-престижната фестивална сцена на класическото музикално изкуство в столицата. За предстоящото 53-то издание на фестивала през 2022 г. представяме нова графична визия в унисон с динамиката на съвремието ни, неотстъпваща на дългогодишните музикални традиции на организацията.

Новото графично лого на фестивала отразява символите на класическата музика с олекотен, загатващ образ на ключ сол, провокиращ въображението. Същевременно е вплетена символиката на град София – профил на женския образ Света София с корона, изобразяваща античните стени на столицата. Подбраните цветове – жълто и синьо, са носители на смисъла за неугасващото и вечността. Дълбоко жълто, преливащо извън рамките, носител на светлината и духовността, в съчетание със студено синьо, като контрапункт в логото. В синьото е вложен безкраят и чистотата в природата, представяйки нематериалното в света, и пренесен от нас в изкуството.

Автор на логото е младият дизайнер Маряна Петрова, с която продължаваме работа по всеобхватно ребрандиране на фестивала. Подбраният шрифт за логото е специално модифициран от Маряна Петрова за фестивала, като част от визията ни е и фонтът София Санс, разработен от специалисти от Художествената академия за използване от Столична община, така че да придаде характерен облик на писмените материали на общината.

Акцентите в тазгодишната програма на фестивала ще научите на пресконференцията ни на 19 май от 12 ч. в Софийската филхармония. Сега само ще Загатнем участието на Мария Жоао Пиреш, Надежда Влаева, Дмитрий Махтин, Муза Рубацките, Вера Перейш, Христо Големинов, Виви Василева, Хермине Хазелбьок, Тибор Варга, Симеон Гошев, Светлин Русев, Пламена Мангова и т.н.

В прикачен файл ще намерите визии в различни формати на новото лого, които можете да използвате, когато е необходимо за наши съвместни дейности.

Проф. Момчил Георгиев
Председател на MФ „Софийски музикални седмици“

Логото, като архивен файл съдържащ различни векторни и други формати можете да изтеглите от ТУК